
Workshop - Hoe (en waarom) richt ik een stichting op?
Leer alles over de structuur, organisatie en voor- en nadelen van een stichting.
Ben je bezig met een nieuw project en wil je subsidie aanvragen? Veel fondsen verstrekken subsidies alleen aan stichtingen, niet aan particulieren. Wat kun je doen? Je kunt een bestaande stichting zoeken om mee samen te werken, maar het kan ook een goed idee zijn om zelf een stichting op te richten. Hoe werkt dat precies? Wat heb je nodig, wat zijn de kosten, en waarom zou je hiervoor kiezen? In deze workshop krijg je antwoord op al deze vragen en meer.
Voor wie
Deze workshop is voor iedereen die een stichting wil oprichten of meer wil weten over het hoe en waarom van het oprichten van een stichting.
Na de workshop:
- Begrijp je hoe een stichting is georganiseerd en welke bestuursvorm bij jou past;
- Ken je de voor- en nadelen van een stichting;
- Weet je welke documenten en stappen nodig zijn om een stichting op te richten;
- Begrijp je wat een goed bestuur of een raad van toezicht inhoudt en hoe je deze samenstelt.
Programma
Het oprichten van een stichting kan je projecten nieuwe mogelijkheden bieden, zoals het aanvragen van subsidies of het aantrekken van samenwerkingspartners. Maar het vereist ook kennis van besturingsmodellen, wettelijke eisen en financiële verplichtingen. In deze workshop leer je alles over de juridische en praktische aspecten van een stichting oprichten. De trainer begeleidt je stap voor stap en bespreekt essentiële onderwerpen zoals: de statuten en hun functie, de kosten en baten van een stichting, het samenstellen van een goed bestuur of een raad van toezicht en jouw verantwoordelijkheden als oprichter. Aan het einde van de workshop beschik je over een concreet stappenplan, zodat je direct aan de slag kunt.
Over de trainer
Djoeke Gerding is adviseur bestuur en toezicht bij Cultuur & Ondernemen. Ze helpt vanuit die functie culturele organisaties met hun vraagstukken. Van het goed omgaan met mogelijke belangenverstrengeling in het bestuur tot het opstellen van het juiste profiel voor een raad van toezicht.
Praktische informatie
Datum: 12 maart 2025
Tijd: 10:00-13:00 uur
Kosten: €12,50 incl. btw per persoon.
Locatie: De Transformatie Zaal, Van Oldebarneveldtstraat 94-15, Arnhem
Wil je je alvast verdiepen in het onderwerp? Bekijk onderstaande links:
- Toolkit: Hoe richt ik een stichting op?
- Stappenplan starten als zelfstandige - Cultuur Academy
- ANBI-status wat is dat? - Cultuur Academy
- Het bestuur van een stichting - Cultuur Academy
Aanmelden en meer informatie
De programma’s van Cultuur Academy bieden niet alleen verdieping in specifieke kennisgebieden. Bij onze activiteiten ontmoet je ook altijd andere cultuurprofessionals uit de regio Arnhem-Nijmegen. De onderlinge uitwisseling van ervaring en kennis en het uitbreiden van je netwerk binnen de sector zijn een waardevolle bijvangst van je deelname aan onze programma’s.
Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact op met Jessica de Jaeger. Heb je praktische vragen over bijvoorbeeld aanmelden of de locatie? Neem dan contact met ons op via info@cultuuracademy.nl.
Door je aan te melden voor een van onze programma’s ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Training - Inclusief programmeren
De training Inclusief Programmeren helpt marketeers en programmamakers om inclusief en toegankelijk te programmeren.

Training timemanagement
Herken je het gevoel dat een dag te weinig uren heeft? Je rent van opdracht naar opdracht, zonder écht overzicht of grip op je planning. Het goede nieuws: timemanagement kun je leren. En het is makkelijker dan je denkt!

Basiscursus Fondsenwerving
Heb jij een idee voor een evenement, kunstwerk of cultuurproject en wil je aan de slag met subsidie? Of misschien is je idee nog niet helemaal scherp, maar wil je eerst ontdekken wat er allemaal mogelijk is binnen fondsenwerving en subsidies? Dan is onze Basiscursus Fondsenwerving een goed startpunt. De cursus is bedoeld voor iedereen die een goed idee heeft, maar nog niet goed weet hoe je subsidie aanvraagt of bij welk fonds je moet zijn.