De Generator


Ontwikkelingstraject voor zakelijke helden en talenten in de culturele sector
van Oost-Nederland.

Vanaf september 2022 is het mogelijk te solliciteren voor dit ontwikkeltraject. In het najaar vinden  de selectierondes plaats en in januari 2023 start dan het jaartraject waarbij je één keer per twee weken op woensdag bijeenkomt en minimaal 20 dagen op locatie werkt.

De Generator is een deels betaald talentontwikkelingstraject van een jaar voor zakelijke helden en talenten uit Oost-Nederland binnen de culturele sector die de ambitie hebben om te groeien in de rol als zakelijk leider of creatief producent.

Ben jij altijd degene die alle touwtjes in handen heeft, de begrotingen maakt en zorgt dat het project goed is voorbereid? Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen in jouw zakelijk leiderschap of creatief producentschap binnen de podiumkunsten? Heb je al relevante werkervaring op dit gebied? Kan je op (bijna) alle vragen ‘ja’ beantwoorden? Dan is dit traject iets voor jou!

Programma

Wanneer je meedoet aan dit eenjarige programma krijg je de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie, coaching en het creëren van een nieuw netwerk jezelf te ontwikkelen tot de zakelijk leider of creatief producent die in jou schuilt.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:

 • WerkervaringsplekGedurende het jaar krijg je een werkervaringsplek met een duur van minimaal 20 dagen waarbij je aan het werk gaat bij een interessante podiumkunstinstelling in Oost-Nederland (denk hierbij aan bijvoorbeeld; Oostpool, Introdans, Phion, Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Musis/Stadstheater, Schouwburg de Vereeniging of de Zwolse theaters). Tijdens dit jaar word je intern opgeleid om je allerlei aspecten van een zakelijk leider/ creatief producent eigen te maken. Je wordt hierbij begeleid door een mentor van de instelling waar je aan het werk gaat.
 • Workshop’s & training –  Naast deze werkervaringsplek kom je één keer per twee weken op woensdag bij elkaar met je mede Generatoren: je krijgt dan een workshop of training over relevante onderwerpen die aansluiten bij de ontwikkeling van de groep. Je krijgt les van inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en gastsprekers. Op basis van de vraag van de deelnemers wordt het programma bepaald. Zo krijg je zelf ook de mogelijkheid om mede te bepalen wat je gaat leren.
 • Intervisie – Je deelt je werkervaringen met de andere deelnemers via begeleide bijeenkomsten, ook wel intervisie genoemd.
 • CoachingElke deelnemer krijgt de mogelijkheid tot individuele begeleiding en gesprekken met een (loop)baan coach.
 • Netwerk Het verbreden van je eigen netwerk in Oost-Nederland.

Na dit traject van een jaar : 

 • Heb je relevante werkervaring opgedaan in een interessante podiumkunstinstelling.
 • Heb je samen met je mede deelnemers meer inzicht over allerlei onderwerpen die spelen in de culturele sector en waar jij meer over wil weten (denk aan: leiderschap, governance, diversiteit en inclusie, financiering)..
 • Heb je meer inzicht in je eigen leiderschapsstijl.
 • Ben je gecoacht door een gecertificeerde (loopbaan)coach en begeleid door een mentor van je werkplek.
 • Heb je een nieuw netwerk dat je kunt inzetten voor je toekomstige werkzaamheden.
 • Kun je met deze extra werkervaring en kennis een volgende stap in je carrière zetten.

Over de Generator

De Generator is een initiatief van verschillende podiumkunstinstellingen en ondersteunende organisaties in Oost-Nederland om het talent van startende zakelijk leiders en creatief producenten te stimuleren. De programmaleiding is in handen van Cultuur Academy en Schakel025.

Voor wie?

De Generator is een traject voor alle mensen uit Oost-Nederland met het talent en de ambitie om te shinen als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector. Mensen die al (op kleine schaal) werkzaam zijn in de sector en die een stap willen maken in hun carrière. Cultuurliefhebbers met enige relevante werkervaring die de ambitie hebben zich te verdiepen in de organisatorische en zakelijke kant van de culturele sector kunnen voor een traject bij De Generator in aanmerking komen. We streven naar een zo divers mogelijke groep deelnemers aan De Generator. Het liefste starten we dit traject met een groep die verschilt in dingen als werkervaring, afkomst, leeftijd, voorkeursdiscipline, seksualiteit, gender en meer.

Iedereen is welkom om te solliciteren. Als je twijfelt over of je geschikt bent voor dit traject willen we je aanmoedigen om gewoon een sollicitatie te sturen of contact op te nemen met de Cultuur Academy.

Zoals bij elke reguliere vacature geldt hier ook dat niet iedereen die zich aanmeldt gekozen zal worden als deelnemer. Alle sollicitaties worden nauwkeurig bekeken en de commissie zal een keuze maken welke sollicitanten zullen deelnemen aan dit traject.

Aanmelden en meer informatie

Vanaf september 2022 kun je solliciteren voor dit ontwikkeltraject. Alle informatie komt vanaf september op de site.

Foto: Elske Nissen