Skip to main content
Cultuur Academy

Organisator

Cultuur Academy

Andere Organisatoren

Schakel025
Schakel025

Datum

03 jul 2020
Verlopen!

Tijd

09:00 - 17:00

Kosten

€55.00

Patroondoorbrekend denken in de ‘anderhalve meter samenleving’ – Vol

Anderhalve meter in de culturele sector

Sommige culturele instellingen zijn gelukkig weer open, anderen nog niet. Maar een ding hebben we gemeen: iedereen is bezig hoe we de nieuwe realiteit van ‘anderhalve meter’ vorm kunnen geven. Het vraagt een andere manier van ‘denken’. Er zullen vaak momenten komen waarop je ‘iets moet verzinnen’. Hoogste tijd om – nu meer dan ooit – nieuwe wegen te bewandelen, andere invalshoeken te ontwikkelen en verrassende oplossingen te creëren. Maar… is dat wel zo eenvoudig?

Voor en nadelen van een vast patroon

Of we het nou willen of niet, ons brein houdt van herhaling, patronen, herkenbaarheid en voorspelbaarheid. En dat is fijn! Het zorgt ervoor dat we over de meest basale handelingen niet elke keer opnieuw hoeven na te denken. Het denken in vaste patronen helpt ons ook als we geconfronteerd worden met een lastig vraagstuk. Ons brein gaat razendsnel op zoek naar ‘oud materiaal’ dat ergens in het geheugen ligt opgeslagen en kijkt of het bruikbaar is voor een oplossing voor het lastige vraagstuk.

Maar er zit ook een keerzijde aan. Want soms heb je een vraagstuk dat via de gebruikelijke weg niet op te lossen is. Of dat om een oplossing vraagt waarmee je je wil onderscheiden. En dan help het niet dat je steeds op dezelfde manier over hetzelfde probleem nadenkt. Dan blijf je steken in vaste gedachtepatronen en kom je dus ook steeds weer op dezelfde oplossing. Terwijl de vraag juist vráágt om iets nieuws, iets creatiefs en innovatiefs; om patroondoorbrekend denken!

Leren patroondoorbrekend te denken

Patroondoorbrekend denken is juist in deze tijd een van de allerbelangrijkste dingen die jou kan helpen bij het vinden van nieuwe oplossingen. Patroondoorbrekend denken helpt je om:

  • Op een nieuwe manier naar bestaande of oude vraagstukken te kijken;
  • Nieuwe producten of concepten te bedenken;
  • Oplossingen voor verbetering van bestaande oplossingen te bedenken
  • Buiten de gebaande paden te denken.

En het mooie is, jij kan dat ook! Het is namelijk een vaardigheid die je kan leren. Of je nou een associatieve, vrije denker bent of juist meer rationeel en logisch denkt. Het zijn denktechnieken die je helpen nieuwe perspectieven te zien. Door concrete tools te gebruiken die je helpen om van gebaande paden af te wijken, uit het gareel te lopen en dingen te bedenken die nog nooit iemand bedacht heeft, kom je in gebieden in de hersenen terecht waar echte ontdekkingen gedaan kunnen worden. Mooi vooruitzicht toch?

In deze workshop van 1 dag, leer je in de ochtend een aantal denktechnieken aan de hand van door jou ingebrachte vragen. In de middag ga je zelf met enkele tools aan de slag, zodat je kan ervaren hoe jij ze in jouw werk toe kan passen. Denk aan vragen als:

  • Hoe stuur je bij als je merkt dat wat je bedacht hebt niet werkt?
  • Hou je je business rendabel als je maar een deel van het publiek mag ontvangen?
  • Hoe kan je sfeer en verbinding creëren op 1,5 meter afstand?
  • Hoe kan je als culturele sector je plek opeisen bij de gemeente die laveert tussen allerlei onderling botsende belangen?
  • Hoe kan je je blijvend onderscheidend profileren in een steeds veranderende context?
Voor wie?

De workshop is voor iedereen die werkt in de culturele sector en behoefte heeft aan frisse ideeën en nieuwe ontdekkingen. Of je je nou bezighoudt met de aanpassingen aan de coronamaatregelen of andere vraagstukken. Er is plek voor 20 deelnemers. Aanmelden kan tot en met 25 juni.

Wanneer, waar en kosten

3 juli 9:00-17:00u
Theater Het Badhuis (Daalseweg 262, 6523 CD, Nijmegen)
€ 55,- pp inclusief lunch, exclusief BTW.

Workshop is vol