Skip to main content

Datum

10 nov 2022
Verlopen!

Tijd

13:00 - 17:00

Kosten

€250.00

Training Inclusief Programmeren voor marketeers en programmamakers (VOL)

Je bent op zoek naar een brede en diverse doelgroep voor je programma’s, maar waar begin je nou? Pas je je programma aan of ga je op zoek naar (nieuw) publiek?

Programma

Tijdens de training ‘Inclusief Programmeren’ gaan we in vier dagdelen in op de do’s and don’ts als het gaat om bredere/andere publieksgroepen aan je binden als culturele organisatie. Deze training ga je aan als duo: met een marketeer en programmeur/curator van jouw organisatie.

Vele organisaties worstelen met dit vraagstuk en vaak zijn verschillende afdelingen binnen een organisatie hier op hun eigen manier mee bezig. Wij zetten in op gezamenlijke deelname van een programmamaker/curator en een marketeer: is jullie programma leidend of jullie publiek? De verschillende trainers nemen jullie mee in deze do’s and don’ts. Daarnaast staan we stil bij jullie dagelijkse praktijk.

Sessie 1: Algemene introductie sessie
Wat verstaan we nou eigenlijk onder inclusief programmeren? Het doel van deze sessie is om je persoonlijk bewustzijn te vergroten en te ontdekken waar je staat als organisatie, aangevuld met theorie en praktijkvoorbeelden. We zullen aandacht besteden aan kernbegrippen zoals culturele toe-eigening en intersectionaliteit, inclusieve communicatie en we onderzoeken wat nu eigenlijk de vraag is vanuit de organisatie waarvoor je deelneemt.

Sessie 2: Sociale toegankelijkheid
De tweede sessie zoomt in op sociale toegankelijkheid; hoe welkom voelt (nieuw) publiek zich bij jullie organisatie? Hoe bereik je een publiek dat wellicht een andere culturele achtergrond heeft of weinig te besteden heeft. Wat zijn ongeschreven regels, normen en waarden in je organisatie die voor jou vanzelfsprekend zijn geworden, maar voor een ander misschien een drempel opwerpen? Hoe creëer je een gevoel van veiligheid en thuiskomen voor je publiek?

Sessie 3: Inclusief programmeren voor mensen met een beperking
In deze sessie gaan we met name in op toegankelijkheid voor mensen met een handicap of beperking; wat voor beperkingen zijn er, hoe pas je hierop je programmering en marketing aan. Aan de hand van best practices krijg je de juiste handvatten.

Sessie 4: Wrap up; wat nu?
Tijdens de laatste sessie nemen we je weer mee terug naar de eigen praktijk. Na alles wat je gehoord, geleerd en ondervonden hebt is het nu tijd om een plan van aanpak te bedenken. Wat ga je doen, wat zijn de stappen die gemaakt moeten worden en hoe bewaak je deze stappen voor de toekomst?

Voor wie

Marketeers en programmeurs (in duo’s) van culturele organisaties.

Over de trainer(s)

  • De Cultuurshifters (sessie 1 t/m 4). Kim Tawjoeram (Dynamic Arts) en Shayne McCreadie (organisatiecoach) hebben zelf jaren als marketeers en programmamakers gewerkt in de cultuursector. Tegenwoordig begeleiden en trainen zij culturele instellingen om inclusiever te gaan werken.
  • New Pack (sessie 3). New Pack helpt organisaties met inclusie- en toegankelijkheid vraagstukken, door middel van advies en praktische ondersteuning bij de realisatie daarvan. Dit doen zij veelal voor gemeenten, culturele instellingen en festivals. Daarnaast organiseert New Pack evenementen in opdracht zoals symposia over toegankelijkheid in de podiumkunsten en trainingen. Dit alles volgens een principe; practice what you preach!

Praktische informatie

Data: 10 november, 24 november, 8 december en 19 januari
Tijd: 13:00 – 17:00
Kosten: €250 excl. 21% BTW per organisatie (marketeer en programmeur samen). Zijn de kosten een probleem? Via Werktuig PPO kun je een aanvraag indienen voor medefinanciering van deze training. Lees hier meer over de voorwaarden.
Locatie: 10 november en 8 december bij De Transformatie-Plaats (Van Oldenbarneveldtstraat 94-15, Arnhem), 24 november en 19 januari bij De Basis (Groenewoudseweg 322, Nijmegen)
Aantal deelnemers: minimum 6 instellingen, maximum 10
Aanmelden: via de website van Schakel025
Deadline aanmelden: 21 oktober 2022

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact op met Jessica de Jaeger (programma coördinator, jessica@schakel025.in)

Door je aan te melden voor een van onze programma’s ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Foto: ©Joost Klapmuts