Dall-E/ChatGPT
kennisbank

AI in marketing en communicatie

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: AI-tools die je werkleven aanzienlijk kunnen vereenvoudigen. Vooral in de cultuursector kunnen AI-tools zoals ChatGPT van grote waarde zijn, bijvoorbeeld in marketing en communicatie. Maar hoe benut je deze tools optimaal? In dit artikel lees je meer over de voordelen van kunstmatige intelligentie en hoe je deze effectief voor je kunt laten werken.

Wat is AI?

Artificial Intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, is een verzamelnaam voor algoritmen en methoden die taken uitvoeren waarvan voorheen werd gedacht dat daarvoor menselijke intelligentie nodig was.

Drie zogenoemde Large Language Models (LLM’s) – getraind om menselijke taal te begrijpen, genereren en manipuleren – steken met kop en schouders boven de rest uit: Google’s Gemini, OpenAI’s ChatGPT en Copilot van Microsoft.

Naast deze LLM's zijn er tal van kleinere modellen die kunnen helpen bij alledaagse taken, de creativiteit kunnen aanwakkeren of met een simpele ‘prompt’ iets geheel nieuws kunnen creëren. Maar wat is het nut van deze overvloed aan kunstmatige dienaren?

Vormen van gebruik

Het gebruik van AI-tools om tekst en afbeeldingen te genereren of inhoud te verbeteren, is de meest voor de hand liggende toepassing van AI voor cultuurmarketeers. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld inzetten om ideeën te ontwikkelen voor voorstellings- of tentoonstellingsteksten, maar ook om een bestaande tekst te verbeteren of samen te vatten.

Naast tekst kan AI ook waardevolle beelden genereren voor visuele communicatie. Tools zoals Midjourney en Canva helpen bij het creëren van afbeeldingen en grafische inhoud. Adobe Photoshop heeft nu generatieve AI geïntegreerd voor geavanceerde beeldbewerking. Pika.art, Runway, HeyGen en andere idea-to-video platforms maken het mogelijk om uit tekst videobeelden te genereren.

Op de werkvloer kan de inzet van AI ook processen versnellen. Adobe Firefly is daar een voorbeeld van: generatieve AI die ChatGPT gebruikt voor diverse toepassingen binnen een werkomgeving. Spraak-naar-tekst-transcripties worden vereenvoudigd door tools als Whisper, en met de geavanceerde zoekmachine Perplexity hoef je niet langer zelf je deskresearch te verrichten. Ook op het gebied van audio zijn er veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de stemmenbibliotheek Elevenlabs en AI gegenereerde soundscapes van SONO MUSIC.

Schrijven van een (goede) prompt

Elk AI-gegenereerd meesterwerk start met het schrijven van een goede prompt. Een ‘prompt’ is de instructie (input) die je aan ChatGPT of een ander model geeft. Maar hoe pak je dat het beste aan?

  1. Begin met een duidelijke taakomschrijving. Bijvoorbeeld: "Schrijf een social media post voor een kunsttentoonstelling."
  2. Geef een heldere structuur aan je verzoek. Bijvoorbeeld: "Gebruik een pakkende opening, gevolgd door een korte beschrijving van de tentoonstelling, en sluit af met een uitnodiging."
  3. Zorg ervoor dat je voldoende context biedt. Bijvoorbeeld: "De tentoonstelling vindt plaats in het Valkhof Museum en richt zich op moderne kunst."
  4. Specificeer de toon, het medium, de ontvanger en het doel van de tekst. Bijvoorbeeld: "Schrijf een informele social media post die gericht is op een jong publiek en hen uitnodigt om de tentoonstelling te bezoeken."
  5. Gebruik ‘chained prompting’ technieken om de output te verbeteren. Dit doe je door bijvoorbeeld te vragen om verduidelijking of om verschillende versies van een tekst te laten genereren. Zo leer je de machine gaandeweg steeds beter begrijpen waar je naar zoekt. Bijvoorbeeld: “Goed begin, maar ik wil nog 10 out-of-the-box ideeën.”

Houd er rekening mee dat je een vraag altijd afsluit met hekjes (###), zodat ChatGPT beter begrijpt waar de vraag eindigt en eventuele werktekst begint. Kader opdrachten bovendien altijd positief in plaats van negatief. Zeg bijvoorbeeld 'Schrijf semi-informeel' in plaats van 'Schrijf niet te formeel'. Het schrijven van een goede prompt lijkt veel tijd te kosten, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, heb je in een mum van tijd precies de teksten die je zoekt!

Wel of niet met AI werken?

Overweeg je AI in te zetten voor marketing- en communicatiedoeleinden? Houd dan ook rekening met eventuele bezwaren en beperkingen voordat je met AI aan de slag gaat, zoals:

Auteursrechten

AI-tools gebruiken vaak beelden van fotografen en kunstenaars zonder toestemming, wat ethische richtlijnen en wetgeving vereist. Als cultuurmarketeer kun je wel aangeven of een afbeelding of tekst kunstmatig is gegenereerd – op veel social media al een standaardoptie!

Ethische overwegingen

AI verzamelt filterloos veel data, wat vragen oproept over gegevensbeheer en discriminatie. Ook verbruikt AI veel energie (3% van alle elektriciteit!) en is verantwoordelijk voor 1% van de CO2-uitstoot. Deze factoren moeten worden overwogen bij het gebruik van AI.

Menselijke validatie nodig

ChatGPT kan moeite hebben met sector-specifieke context. Het is belangrijk om de resultaten kritisch te beoordelen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de merkrichtlijnen en de behoeften van je doelgroep en organisatie.

Bronnen

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door de inzichten van Joël de Regt van Workflow Heroes.

Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Datagedreven marketing en privacywetgeving

Als marketeer verzamel je data om je publiek beter te begrijpen en je strategie te optimaliseren. Datagedreven marketing helpt je effectiever te werken, maar privacywetgeving zoals de AVG stelt duidelijke grenzen. In dit artikel lees je hoe je slim met data omgaat zonder de regels te overtreden.

Marketingmix en middelen

Een goede marketingmix is essentieel voor culturele instellingen en creatieve makers die hun producten en diensten effectief in de markt willen zetten. In dit artikel vind je handvatten voor het ontwikkelen van een winnende marketingmix.

Meer kennis