kennisbank

BUMA/STEMRA

Om de belangen van de artiesten te beschermen is BUMA/STEMRA in het leven geroepen. Dat is een organisatie die zorgt voor de exploitatie van auteursrecht. In dit artikel lees je hoe je als artiest of rechthebbende, óf juist als gebruiker te maken kan krijgen met BUMA/STEMRA.

Juridisch

Dit document is bedoeld voor wanneer je in professioneel verband muziek wil laten horen aan andere mensen. Dat kan je eigen muziek zijn maar ook die van anderen. Dat is natuurlijk wel heel breed, maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat je verplicht bent om daar een bedrag voor te betalen aan de artiest of dat je als artiest juist recht hebt op een vergoeding. Om de belangen van de artiesten te beschermen is BUMA/STEMRA in het leven geroepen. Dat is een organisatie die zorgt voor de exploitatie van auteursrecht. Houd daar altijd rekening mee bij het maken van een programma en neem het ook op in jouw begroting.

Waarom bestaat BUMA/STEMRA?

Goede vraag! Meestal komt Dinand Woesthof niet zelf bij jou afrekenen op het moment dat jij een liedje van Kane draait. Het overgrote deel van de artiesten hebben die handelingen overgedragen aan BUMA/STEMRA. Dat betekent dat die instantie optreedt namens de rechthebbende over de muziek die jij draait. Meestal is de artiest zelf de rechthebbende, maar het kan ook zijn dat het een manager, groot bedrijf of investeerder dat is. Gelukkig hoef je daar niet zelf over na te denken. BUMA/STEMRA regelt de betalingen met de rechthebbende en de gebruiker.

Hoe doen ze dat?

BUMA/STEMRA maakt afspraken met festivals, kroegen, winkels, discotheken, poppodia, kantoren, sportclubs, televisieprogramma’s, radioprogramma’s en andere plekken waar muziek kan klinken. Ze bespreken de vergoedingen voor de artiesten waarbij ze vaak uitgaan van algemene prijsafspraken. Je betaalt bijvoorbeeld een vast bedrag per maand voor het afspelen van muziek in een winkel of een percentage van de kaartverkoop van een festival. Afhankelijk van het soort festival, het aantal bezoekers, de toegangsprijs en de ervaring en samenstelling van de artiesten kunnen deze percentages verschillen. Organiseer jij een feest met alleen enorm experimentele underground muziek? Dan betaal je een lager percentage dan bijvoorbeeld bij een avond waar meerdere artiesten het levenslied ten gehore brengen. Voor het betalen van deze bedragen sturen ze een factuur. Het geld komt bij BUMA/STEMRA op de rekening binnen en vanuit daar keren ze weer uit aan artiesten die bij hun geregistreerd staan. In de tussentijd blijft het geld even op de rekening van de organisatie staan. Dat geld wordt door BUMA gebruikt om te investeren. Zo hopen ze nog meer geld te verdienen voor de artiesten.

Maar ik hou helemaal niet van betalen!

Nou, anderen doen hun best om muziek te maken en het is niet meer dan normaal dat daar een vergoeding tegenover staat. Er zijn wel manieren om zeker te weten dat je het juiste bedrag afdraagt, ondanks dat het soms wat moeilijk te bepalen is. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens een dance-evenement een apparaatje worden geplaatst wat precies bijhoudt welke nummers gedraaid worden. Zo komt jouw afdracht precies bij de goede artiesten terecht en hoef je geen speellijsten te overhandigen. Maak jij voor een evenement gebruik van een locatie die vaker iets organiseert? Overleg dan altijd even of zij wellicht een raamovereenkomst hebben met BUMA/STEMRA. Wellicht valt jouw activiteit daaronder en dat scheelt toch al snel een behoorlijk bedrag!



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis