De inhoud van een plattegrond
In dit artikel lees je welke dingen je op kunt nemen op de plattegrond van jouw evenement, activiteit of productie.
In dit artikel gaan we in op de inhoud van een detailplattegrond. Elders op deze website hebben we meer geschreven over de soorten plattegronden en de functies van. Ook vind je in dat artikel meer informatie over hoe je een plattegrond maakt. Tenslotte hebben we ook een aantal digitale tools voor het maken van een plattegrond voor je op een rijtje gezet. Hieronder lees je welke dingen je op kunt nemen op de plattegrond.
Vaste objecten
Afhankelijk van de locatie kan het zijn dat er al vaste objecten op jouw plek of in de directe omgeving staan. Dat kunnen bijvoorbeeld faciliteiten zijn maar ook natuurlijke objecten en bouwkundige verschijnsels. Breng deze in kaart en neem ze op de plattegrond. Voorbeelden van vaste objecten kunnen zijn:
- Bomen en struiken.
- Wegen.
- Muren, pilaren, trapjes.
- Toiletten, garderobe, kleedkamers.
- Wegen en fietspaden in de directe omgeving van de locatie.
Tijdelijke faciliteiten
In veel gevallen ga je voor jouw activiteit aanpassingen doen aan de locatie door bepaalde faciliteiten toe te voegen. Dan is het belangrijk dat je aangeeft op welke plek die komen te staan en wat de afmetingen zijn. Vaak zijn de grotere objecten gemakkelijk geplaatst, omdat ze bijvoorbeeld maar op één plek passen. Dan kan je daarna met de wat kleinere objecten gaan ‘spelen’, door ze te verschuiven over de plattegrond totdat je de juiste plek hebt gevonden. Enkele voorbeelden van tijdelijke faciliteiten kunnen zijn:
- Podia, tenten, tribunes.
- Geluidsinstallaties (geef altijd aan in welke richting het geluid gaat).
- Bar en eetlocaties.
- Backstages en publieksgebied.
- Aggregaten en stroomvoorziening.
- Terras en meubilair.
- Hekwerk.
- Etc.
Veiligheidsaspecten
Bij elke activiteit of evenement is veiligheid simpelweg het allerbelangrijkste. Een plattegrond kan enorm bijdragen aan de veiligheid. Zo kan je gemakkelijk in kaart brengen waar faciliteiten zich bevinden en je kunt de bereikbaarheid van de locatie in geval van calamiteit goed overbrengen. Bij de veiligheidsaspecten op een plattegrond kun je denken aan de volgende zaken:
- De locatie van de EHBO.
- De locaties van de brandblusmiddelen (en om welke soort het gaat)
- De locatie van de beveiliging.
- De locatie van nooduitgangen en de afmetingen hiervan.
- De vluchtroutes voor publiek, medewerkers en artiesten en de afmetingen hiervan.
- De opslag van brandbare stoffen zoals gasflessen.
- De opslag van afval.
- De plaatsing van aggregaten.
- De aanrijdroutes voor de hulpdiensten. Houd rekening met de eisen voor de breedte hiervan, die varieert van 3,5 tot 7 meter. Kijk goed of de diensten ook op het terrein zelf moeten kunnen komen of slechts tot de deur.
- De gevolgen voor de verkeerssituatie in de directe omgeving.
De legenda
Bij een plattegrond kan je de objecten eigenlijk nooit helemaal natekenen. Het is dus belangrijk om aan te geven welk object wat is. Dat kan aan de hand van een legenda, waarmee je aan de rand van de plattegrond een verklaring geeft voor gebruikte symbolen en kleuren. Ook kan je hier in opnemen met welke schaal je werkt.
Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.