kennisbank

Duurzaamheid in de cultuursector

Met zijn allen worden we er steeds bewuster van dat we op een andere manier moeten omgaan met onze aarde en het gebruik daarvan. Ook in de cultuursector is meer en meer aandacht voor een verduurzaming van de activiteiten die worden uitgevoerd.

Duurzaamheid

Het woord duurzaamheid kom je de laatste tijd steeds vaker tegen. Met zijn allen worden we er steeds bewuster van dat we op een andere manier moeten omgaan met onze aarde en het gebruik daarvan. Iedere dag worden er nieuwe initiatieven bedacht en omarmd door burgers, organisaties en de overheid. Ook in de cultuursector is meer en meer aandacht voor een verduurzaming van de activiteiten die worden uitgevoerd.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een heel breed begrip. Uiteindelijk heeft onze manier van werken, omgaan met elkaar en met de omgeving, het gebruik van materialen, het verbruik van energie wel allemaal invloed op de natuur en onze aarde. Duurzaam ondernemen gaat wel iets verder dan het milieu. Het heeft ook te maken met sociale factoren en het creëren van winsten op de langere termijn. Zo kan je duurzame relaties aangaan met partners en leveranciers. De gemeente Arnhem richt zich voor wat de cultuursector betreft vooral op drie aspecten van duurzaamheid. Dat betreft het beperken en het scheiden van afvalstromen, het beperken van transportbewegingen en het voorzien in energie op een zo duurzaam mogelijke manier. Op die onderdelen van duurzaamheid gaan we hier ook wat dieper op in.

Wat kan je zelf doen?

De ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op en er komen steeds meer mogelijkheden om op een duurzame manier te opereren. Helaas zijn veel dingen nog wat duurder waardoor het in de cultuursector vaak wat lastiger is om alles maar te doen. Daarnaast is van sommige onderdelen nog niet bewezen of het daadwerkelijk duurzamer is.

  • Bij het maken van posters en flyers maak je bij voorkeur gebruik van gecertificeerd papier.
  • Maak gebruik van biologisch afbreekbare bordjes, bekers en bestek.
  • Gebruik of biologisch afbreekbare wegwerpbekers of zorg voor hardcups die je schoon kunt spoelen.
  • Wanneer je banieren of vlaggen laat maken kan je proberen om de datum of de artiesten niet te benoemen. Zo kan je deze een jaar later nog een keer gebruiken.
  • Laat foodtrucks gebruik maken van biogas.
  • Sluit je aan op een (groen) stroomnet in plaats van diesel-aggregaten te gebruiken. Misschien kan je zelf wel energie opwekken middels zonnepanelen- of batterijen.
  • Beperk het gebruik van water zoveel mogelijk.
  • Scheid het afval in zoveel mogelijk stromen.
  • Betrek buren en de omgeving bij jouw initiatief.
  • Probeer zoveel mogelijk te werken met leveranciers uit de directe omgeving.
  • Wijs bezoekers zoveel mogelijk op het openbaar vervoer zodat ze de auto wat vaker thuis laten staan.
  • Gebruik bij voorkeur gerecycled materiaal bij kunstwerken en decoratie.

Sluit in ieder geval aan bij bestaande initiatieven in de regio of daarbuiten. Door samen te werken krijg je veel meer voor elkaar en je kunt gezamenlijk kennis delen.

Initiatieven in Arnhem en omgeving

Steeds meer mensen zijn bezig met duurzaamheid, ook in Arnhem en omgeving. Er zijn meerdere initiatieven die hier betrekking op hebben. We hebben er een paar op een rijtje gezet die wellicht kunnen bijdragen aan het duurzamer maken van jouw eigen initiatief. Je kunt dit volgen en kijken op welke manier je aan kunt haken.

De Schakelaars

Dit is een jong project, geïnitieerd door een aantal mensen uit de Arnhemse evenementenwereld. Gezamenlijk kijkt een aantal organisatoren van evenementen naar manieren om met duurzaamheid om te gaan. Eén van de dingen die momenteel ontwikkeld worden, is een tool waarmee je kunt berekenen hoeveel CO2 uitstoot je creëert middels jouw initiatief of project. Door dit inzichtelijk te maken kan je bepalen hoeveel je moet compenseren om CO2-neutraal te werken. Daarnaast wordt vanuit deze groep gewerkt aan andere manieren om duurzaam te opereren in de cultuursector. Een website is nog in de maak maar als je nu al ideeën of vragen hebt dan kan je een mail sturen via info@deschakelaars.nl.

Energie made in Arnhem

Energie made in [Arnhem] maakt samen met inwoners en ondernemers meters op het gebied van de energie- en milieutechnologie. Het is niet specifiek gericht op de cultuursector maar wat breder georiënteerd. Dat is alleen maar goed en je kunt als initiatiefnemer in ieder geval aanhaken en op de hoogte blijven van wat anderen bedenken. Er worden regelmatig Energy Cafés georganiseerd waar veel partijen die iets met duurzaamheid doen naar toe komen. Het energieloket voor inwoners en bedrijven in de regio Arnhem geeft antwoord op energievragen, laat voorbeelden zien en biedt inspiratie. Klik voor de website.

Arnhem Aan

Arnhem AAN laat zien welke goede voorbeelden er in Arnhem zijn op het gebied van energie besparen én duurzaam energie opwekken. Laat je op de website inspireren door de vele voorbeelden, groot en klein, van wijkinitiatieven en van inwoners en bedrijven die de handschoen hebben opgepakt. Wil je samen met buren, vrienden of belangstellenden actief aan de slag met energie besparen? Maak dan gebruik van het aanbod uit de Gereedschapskist van de AANjagers. Het AANjaagfonds is speciaal opgericht om duurzame wijk- en buurt initiatieven te ondersteunen in de uitvoering van hun activiteiten. Klik voor de website.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis