Foto: Kevin Canales
kennisbank

Fysieke toegankelijkheid

Als mensen je gebouw of terrein niet kunnen betreden dan houdt het al snel op. Soms zijn de benodigde faciliteiten al aanwezig en in sommige gevallen zal je zelf voorzieningen moeten treffen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als een hellingbaan of een toegankelijk toilet. Maar ook aan de routing over het terrein en of de vluchtroutes geschikt zijn voor bezoekers met een beperking. Vergeet niet over de genomen maatregelen te communiceren met je bezoekers en medewerkers.

Podcast

In de podcastserie Toegankelijke Evenementen delen ervaringsdeskundige bezoekers en experts hun ervaringen en bevraagt presentator Tim Kroesbergen hen over hoe het nog beter kan. In deze aflevering spreekt Tim Maaike Jacobs van de stichting Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten en Dirk Malschaert, organisator van het ASM festival over fysieke toegankelijkheid.

Podcast: Fysieke toegankelijkheid

--:--
--:--

Download het transcript van deze podcastaflevering.

Hulpmiddelen

Om het terrein of het gebouw toegankelijk te maken, houd je onder andere rekening met de volgende zaken:

Toilet

Zorg dat er (ook) toiletten zijn die goed bereikbaar én groot genoeg zijn voor mensen die gebruik maken van bijvoorbeeld een rolstoel of rollator. Het kan ook voorkomen dat mensen door een medische oorzaak heel vaak van het toilet gebruik willen maken. Zij hebben vaak een pas waarmee ze dat kunnen aantonen en het is gebruikelijk dat hen dan gratis toegang tot het toilet verleend wordt.

Meubilair

  • Zorg dat deuren of afzettingen gemakkelijk te openen zijn of dat er iemand bij staat die in geval van nood kan helpen.
  • Plaats een gekleurde markering bij eventuele obstakels.
  • Richt plaatsen waar mensen iets bestellen en betalen (de kassa, een bar, de garderobe) zodanig in dat iedereen dat zelfstandig kan doen. Denk aan een verlaagde balie of een plek of manier waardoor de medewerkers en gast elkaar beter kunnen verstaan.
  • Zorg dat deuren automatisch open kunnen gaan, open zijn of met een druk op een knop bedienbaar zijn.

Hellingbaan

  • Maak gebruik van ‘ramps’ waarmee mensen met een rolstoel of een rollator een verhoging op kunnen.
  • Zorg dat de locatie geen oneffenheden heeft waar rolstoelgebruikers of mensen met een rollator last van zouden kunnen hebben. Maak eventueel gebruik van rijplaten of houten vlonders.
  • Zorg voor een aparte zone voor rolstoelers, als er echt geen andere manier is om het programma op de juiste manier te kunnen volgen.

Vervoer naar het evenement

Begeleiding

Vaak komen mensen met een beperking met iemand die hen begeleidt of dat zou kunnen doen wanneer het nodig is, bijvoorbeeld in geval van calamiteit. Het kan zijn dat je voor deze mensen een uitzondering maakt qua toegangsprijs, maar dat kan je zelf bepalen.

Routing over het terrein

De routing over het terrein, dus hoe bezoekers zich over het terrein bewegen, speelt een belangrijke rol bij het toegankelijk maken van je evenement. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ingang, looproutes, verlichting en aanpassingen aan de openbare ruimte.

Lees hier een uitgebreid overzicht van zaken waar je rekening mee moet houden voor wat betreft de routing over het terrein.

Uitgankelijkheid: vluchtroutes

Op het moment dat je mensen met een beperking op jouw terrein of in je gebouw hebt dan is het ook essentieel dat ze bij een noodsituatie veilig zijn. Dat betekent dat ze zelfstandig of onder begeleiding de nooduitgangen moeten kunnen bereiken en dat er geen obstakels zijn. Denk ook evacuatiestoelen wanneer je hoger in een gebouw bent en je de liften niet kunt gebruiken.

Stel dat je besluit om over te gaan tot een ontruiming, dan zal die boodschap ook overgebracht moeten worden op mensen die niet goed kunnen horen of zien.

Het is handig om te weten welke mensen er komen en welke beperking zij hebben. Ook al is het niet altijd mogelijk, probeer contact te houden met deze mensen tijdens het evenement of op de locatie. Wanneer je je vergunningsaanvraag doet, geef dan specifiek aan dat er bezoekers met een beperking worden verwacht. Dit zodat hulpdiensten hiervan op de hoogte zijn, en hier rekening mee kunnen houden.

Extra aandacht voor toegankelijkheid in Arnhem in 2024

Cultuur Academy, Apcg en gemeente Arnhem slaan in 2024 de handen ineen om het verbeteren van de toegankelijkheid van evenementen en festivals een boost te geven.

Heb je een plan om (een deel van) jouw Arnhemse evenement toegankelijker te maken en kun je daarbij extra steun gebruiken? Doe dan mee aan onze winactie! Stuur ons je plan en en maak kans op een voucher van €2500.

Meer kennis