Gezond en veilig werken
Dit artikel heeft betrekking op gezond en veilig werken binnen jouw beroep. Daarbij gaat het er niet alleen om dat je denkt aan vandaag de dag maar dat je ook wat verder vooruitkijkt.
Dit artikel heeft betrekking op gezond en veilig werken binnen jouw beroep. Daarbij gaat het er niet alleen om dat je denkt aan vandaag de dag maar dat je ook wat verder vooruitkijkt. Door nu op bepaalde dingen te letten tijdens het werk, kan je voorkomen dat je op latere leeftijd fysieke of mentale ongemakken krijgt. In de cultuursector zijn meerdere beroepsgroepen en iedere groep kent zijn eigen risico’s en specifieke beroepsziekten. Dansers zijn gevoeliger voor blessures dan bijvoorbeeld schrijvers. Die laatsten kunnen, net als bijvoorbeeld grafisch vormgevers, sneller RSI krijgen. Ook kan het zijn dat je tegen dingen aanloopt die mentaal van aard zijn zoals podiumangst of stress.
Eigen verantwoordelijkheid
Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid en gezondheid. In sommige gevallen heeft je werk, en daarmee samenhangende activiteiten, daar invloed op. Het kan ook zijn dat een ander een fout maakt waardoor jij er last van hebt. Hieronder staat een aantal tips, met dank aan beroepkunstenaar.nl, waarmee je de risico’s wat kunt verkleinen.
Inventariseer risico’s
Kijk eerst een goed naar jouw beroep en de omgeving waarin de werkzaamheden plaatsvinden. Wat zijn nou de risico’s die vaak voorkomen en hoe ontstaan ongelukken en blessures? Vraag jezelf af hoe je hier op een bepaalde manier mee om kan gaan zodat je lichaam en geest in conditie blijven.
Bespreek twijfels over de veiligheid
Het kan voorkomen dat je, mede door jouw eigen analyse, vraagtekens hebt over de veiligheid rondom een bepaald project. Dan is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te bespreken met degene die het aangaat. Dat kan een opdrachtgever of werkgever zijn maar ook een locatiehouder of een leverancier. Dat zijn niet altijd de leukste gesprekken maar je doet dit voor de veiligheid en gezondheid van mensen en dan is het normaal dat je zoiets bespreekbaar kunt maken.
Volg organisaties die zich op gezondheid en jouw beroep richten
Voor veel beroepen is er een belangenbehartiger in de vorm van een beroepsvereniging of iets dergelijks. Je kunt je daarbij aansluiten en zij kunnen je over dit soort onderwerpen adviseren. Zij weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van preventie en gezond omgaan met je werk en leven. We hebben er per beroepsgroep een aantal voor je op een rijtje gezet in een ander artikel.
De Arbowet
Veiligheid en gezond werken is heel lang een belangrijk thema in Nederland en er zijn wetten aan verbonden. Een belangrijke is de Arbowet waarin veel zaken rondom arbeid (en veiligheid en gezondheid) zijn vastgelegd. Hieronder lees je in het kort wat de Arbowet betekent voor onder andere de culturele sector en enkele voorbeelden van verplichtingen. De Arbowet is in principe bedoeld voor de bescherming van werknemers. Toch zijn er ook verplichtingen voor werknemers aan gekoppeld en je hebt als zelfstandige in sommige gevallen ook te maken met de Arbowet.
De Arbowet: verplichtingen voor werkgevers
- De risico’s die samenhangen met een project of initiatief zijn in kaart gebracht en vastgelegd in een (Productie) Risico Inventarisatie en Evaluatie ((P) RI&E).
- Er wordt aangegeven wat de risico’s zijn en hoe hier mee omgegaan wordt. Dat kan in een plan van aanpak of in een veiligheidsplan beschreven worden.
- Er is een preventiemedewerker die met medewerkers aan de slag kan om de gezondheid voor nu en in de toekomst te verbeteren.
- Binnen de organisatie is een beleid ten opzichte van seksuele intimidatie en agressie. Er is tevens een vertrouwenspersoon waar werknemers met hun vragen terecht kunnen.
De Arbowet: verplichtingen voor werknemers
Vanuit de Arbowet komen ook enkele verplichtingen voor werknemers voort. Daar is artikel 11 van de Arbeidsomstandighedenwet een belangrijk onderdeel in. De verplichtingen die daaruit voortkomen zijn verder uitgewerkt in een Arbeidsomstandighedenbesluit en ook nog per sector. Dat komt omdat iedere beroepsgroep specifieke veiligheidsvoorschriften en dergelijke kent. Dit besluit wordt opgesteld door organisaties die dat werkveld goed kennen. In veel gevallen zou een werkgever of opdrachtgever er meer over moeten weten. Je kunt ook informatie inwinnen bij een brancheorganisatie of belangenbehartiger.
De Arbowet en zelfstandigen
Ondanks dat de Arbowet vooral gericht is op de bescherming van mensen die in loondienst zijn, is een aantal onderdelen van toepassing op zelfstandigen. Wanneer je dan in opdracht van iemand werkt, dan kan die opdrachtgever verplicht zijn om bepaalde delen uit de Arbowet na te leven. Daarmee kom jij dan ook in aanraking, dus het is goed als je ze al een beetje kent. Omgekeerd kan het zijn dat jou gevraagd wordt om werk te doen dat je aantast in je mentale of fysieke gezondheid. Dan is het goed dat je als zelfstandige weet wat de bepalingen zijn. Vraag ook juridisch advies als je twijfelt over bepaalde zaken.
Wegwijzer
Op de website beroepkunstenaar.nl hebben we een handige tool gevonden. Met deze wegwijzer kan je in een aantal stappen zien hoe de aansprakelijk is in een specifiek geval van ongeval of beroepsziekte.
Interessante links
Hieronder hebben we een aantal links geplaatst naar organisaties in het werkveld die meer informatie kunnen verschaffen over gezond en veilig werken:
Disclaimer
Bij het schrijven van dit artikel hebben we heel veel gehad aan de informatie die te vinden is op de website beroepkunstenaar.nl.
Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.