kennisbank

Regelgeving in de cultuursector

Wanneer je in de cultuursector werkzaam bent dan krijg je, net als in veel andere sectoren, te maken met verschillende vormen van regelgeving. We hebben we een aantal vormen van regelgeving voor je op een rijtje gezet.

Juridisch

Wanneer je in de cultuursector werkzaam bent dan krijg je, net als in veel andere sectoren, te maken met verschillende vormen van regelgeving. Daarover zijn hele dikke boeken geschreven en op deze website hebben we een aantal vormen van regelgeving voor je op een rijtje gezet. Dat is natuurlijk nooit compleet. Wanneer je een initiatief of project wilt gaan realiseren dan is het altijd aan te raden om ook zelf op onderzoek te gaan en waar nodig een specialist of een expert te betrekken. We hebben in dit artikel enkele soorten regelgeving op een rijtje gezet voor je.

Waarom is er regelgeving?

Sommige mensen vinden dat we al veel teveel regels hebben in Nederland. Toch kan het eigenlijk nooit kwaad om je aan regels te houden of ze in acht te nemen. Regels worden niet bedacht om vervelend te zijn. Ze zijn ervoor om het werken gemakkelijker te maken, om initiatieven of projecten veiliger te maken of om zaken soepel te laten verlopen. Vanuit regelgeving kan je jezelf ook verder ontwikkelen omdat het vaak erg leerzaam is.

Wie bedenkt en voert regelgeving uit?

De regelgeving wordt vaak vanuit de overheid of bepaalde instanties opgesteld en gemonitord. Soms is regelgeving lokaal bepaald zoals in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en worden afspraken vastgelegd in de vergunning. Met lokale partijen kan je vaak goed in gesprek en ze hebben veelal de tools om je te helpen bij het naleven van de regelgeving. In andere gevallen zijn regels landelijk of zelfs op Europees niveau vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan het verbod op alcohol voor mensen onder de 18.

Veiligheid

Als organisator van een evenement ben je in veel gevallen verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers, personeel en eventuele bezoekers. Daarnaast wil je er ook alles aan doen om te voorkomen dat er schade aan faciliteiten of de locatie ontstaan. Rondom deze zaken bestaat regelgeving, die soms per gemeente verschilt. We hebben een wat uitgebreider artikel geschreven over de veiligheid in de cultuursector.

Brandvoorschriften

Wanneer je een evenement organiseert, of een project of initiatief op een bepaalde locatie wilt uitvoeren, dan krijg je altijd te maken met brandvoorschriften. Die hebben betrekking op de brandveiligheid van faciliteiten en materialen die je gebruikt. Daarnaast kan je door middel van deze regelgeving beter voorkomen dat er brand ontstaat op locatie. Belangrijk in deze is ook de manier waarop je in nooduitgangen voorziet of je ontruimingsplan vormgeeft. Neem deze zaken op in jouw veiligheidsplan. Neem de brandblusmiddelen en nooduitgangen ook altijd op een plattegrond op.

Regelgeving rondom reclame

Je wilt natuurlijk op allerlei mogelijke manieren reclame maken voor jouw initiatief of project. Daarbij zijn bepalingen waar je rekening mee moet houden. Ze kan je via de Stichting Reclame Code meer informatie vinden over algemeen geldende regels rondom reclame. In Arnhem gelden bijvoorbeeld ook regels voor promotionele acties in het straatbeeld (klik hier voor meer informatie). Daarnaast mag je posters alleen verspreiden in bestaande locaties en op de daarvoor aangewezen plakplaatsen in de gemeente.

Alcohol en drugs

Bij de uitvoering van jouw initiatief of project verwachten je bezoekers dat ze iets kunnen drinken. In Nederland is het verboden om alcohol te schenken aan mensen onder de 18 jaar. Je bent er als organisator voor verantwoordelijk dat hier op toegezien wordt. Als je gebruikt maakt van een bestaande locatie met horeca dan kan het zijn dat de verantwoording deels bij de eigenaar of uitbater van de locatie ligt. Maak hier altijd goede afspraken over. Overigens geldt de 18+ regel niet alleen voor bezoekers maar ook voor medewerkers en vrijwilligers. Los van de leeftijd mogen mensen ook de meeste werkzaamheden niet verrichten onder invloed, los van het feit dat dit vaak niet netjes staat. Drugsgebruik is in veel gevallen verboden en wordt er vanuit de gemeente een zero tolerance-beleid gehanteerd. Dat geldt dus ook de in de cultuursector.

Auteursrecht en merkenrecht

Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede bescherming van hetgeen je bedenkt. Dat geldt zeker voor mensen die werkzaam zijn in de cultuursector, daar hetgeen je maakt vaak de belangrijkste bron van inkomsten is. Wij hebben elders op deze website meer geschreven over auteurs- en merkenrecht en we hebben ook iemand gevonden die we een expert kunnen noemen op dit gebied.



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis