kennisbank

Sommatiebrief voor illustratoren

In dit artikel lees je informatie over een sommatiebrief voor illustratoren. Deze kan je helpen wanneer iemand inbreuk maakt op jouw auteursrecht.

Juridisch

In dit artikel lees je informatie over een sommatiebrief voor illustratoren. Deze kan je helpen wanneer iemand inbreuk maakt op jouw auteursrecht. Dit artikel is tot stand gekomen dankzij CultuurCollege en mr. Marlous Roelofs. Onderaan het artikel kan je een format voor een sommatiebrief downloaden. Er zijn ook artikelen geplaatst waarin de sommatiebrief voor ontwerpers, fotografen en auteurs, vertalers en dichters wordt besproken.

In welke situatie gebruik je een sommatiebrief?

Illustraties zijn auteursrechtelijk beschermde werken. Jij bepaalt wat er met jouw werk gebeurt. Indien iemand jouw werk wil gebruiken, dan dien jij hiervoor toestemming te geven. Als jouw illustratie wordt gebruikt zonder jouw toestemming, dan wordt inbreuk op het auteursrecht gemaakt. Je lijdt dan schade vanwege gederfde inkomsten. In dat geval stuur je een sommatiebrief om de inbreuk te stoppen en je schade vergoed te krijgen. Als je je tekortgedaan voelt, dan lopen de emoties hoog op en heb je vaak niet meer helder voor ogen wat je precies wilt. Het is om die reden verstandig om niet meteen te bellen of mailen naar de betreffende partij. Met een sommatiebrief leg je een claim op de inbreukmakende partij. Deze claim heeft een verlammend effect. Het maakt het onaantrekkelijk voor de ander om jouw werk te blijven gebruiken.

Stappen bij het versturen van een sommatiebrief

Om (grote) conflicten te voorkomen en uiteindelijk te krijgen waar je recht hebt, volg je de volgende stappen.

  • Ben je gerechtigd om op te treden tegen de inbreuk? Of is dat bijvoorbeeld de uitgever van het boek waarin jouw illustraties zijn gepubliceerd? Kijk daarvoor in de licentieovereenkomst die je met je uitgever hebt gesloten. Indien je je illustraties zelf uitgeeft, is hiervan geen sprake.
  • Verzamel bewijs van de inbreuk: maak screenshots of foto’s (inclusief de datum); hiermee voorkom je dat de inbreukmaker het bewijs verwijderd, waardoor jij de inbreuk niet meer kunt aantonen. Verzamel het bewijs dus altijd voordat je de sommatiebrief stuurt.
  • Bepaal je schade: bijvoorbeeld; wat is je gebruikelijke (licentie)vergoeding?
  • Wat wil je precies met de sommatiebrief bereiken? Wil je dat de inbreuk stopt of wil je juist een overeenkomst aangaan met de inbreukmaker; dit kan wellicht meer opleveren dan een schadevergoeding. Om die reden is het ook verstandig niet vooraf te bellen of mailen. De emoties lopen in dit geval snel hoog op en wellicht kom je er dan minder goed vanaf.
  • Indien van toepassing: stel de uitgever van het boek (waarin jouw illustraties zijn gepubliceerd) op de hoogte van de inbreuk en van de door jouw ondernomen actie.
  • Stuur een sommatiebrief aangetekend en per mail.

Downloaden van een sommatiebrief voor illustratoren

CultuurCollege biedt een sommatiebrief voor illustratoren aan. Deze kan je hier downloaden.

Disclaimer

Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van de kennis en kunde van CultuurCollege en mr. Marlous Roelofs.

Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis