Mensen staan en zitten rondom elkaar en kletsen
Elske Nissen
kennisbank

Terugblik: Symposium Toegankelijke Evenementen - zó zetten we de volgende stap!

Op maandag 25 november organiseerden Cultuur Academy, het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) en de gemeente Arnhem de bijeenkomst ‘Toegankelijke Evenementen, hoe zetten we de volgende stap?’ Thema’s als toegankelijkheid, duurzaamheid en prikkelarm cultuuraanbod stonden centraal. Schrijver Thijs Bisschops was erbij en legde de dag vast in een verslag.

Het symposium vond plaats bij Geniet in de Weerd, waar toegankelijkheid sowieso hoog op de agenda staat. Bij binnenkomst werden de bezoekers welkom geheten door Marloes Dingshoff, performer bij Speels Collectief én ervaringsdeskundige. Zij legde onder andere uit waar het toilet voor lopende mensen was: “We hebben enorm ons best gedaan en het is gelukt om, speciaal voor jou, een toilet te regelen! Als je hulp nodig hebt bij het afvegen van de billen, laat het dan gerust weten.”

Wandelende blaas

Wanneer ze bij de opening van de dag geïnterviewd wordt door Esther Dikkers, directeur van Cultuur Academy, geeft Marloes aan dat ze regelmatig het gevoel krijgt alsof de organisatie van een evenement haar behandeld ‘alsof ze er zo eentje is’. Ze merkt op dat het lijkt dat ze soms wordt gezien als een ‘wandelende blaas’, verwijzend naar hoe vaak men haar meteen wijst op de locatie van de toiletten. Nu de rollen omgedraaid waren, viel het opeens op hoe gek het eigenlijk is wanneer je vanuit het niets wordt gewezen op het feit dat anderen denken dat je ‘anders’ bent. Dat bleek ook uit reacties vanuit de zaal, waarbij mensen aangaven dat ze in verwarring werden gebracht en dat er een spiegel werd voorgehouden. Het creëren van bewustwording was geslaagd.

Groep mensen in een zaal
Vrouw in rolstoel vertelt in de microfoon

Laat je evenement schouwen

Vanuit het Apcg waren er de hele dag ervaringsdeskundigen aanwezig. Projectmedewerker Anne benoemde dat het platform ook evenementen schouwt. Vanuit hun kennis en ervaring kunnen zij evenementenorganisatoren in de voorbereiding allerlei input meegeven. Tijdens het evenement zelf noteren ze alle tips voor een volgende editie. Organisatoren kunnen zich aanmelden om hier kosteloos gebruik van te maken. Marjolein van den Broek (voorzitter van Apcg), benadrukt dat toegankelijkheid een mensenrecht is en dat ze hoopt dat het onderwerp terug komt in de duurzaamheidsladder.

Toegankelijkheid vs. duurzaamheid

Dat wordt beaamd door Manon, werkzaam bij de gemeente Arnhem, die over deze Duurzaamheidsladder Evenementen (DLE) vertelde. In dit handige overzicht zijn allerlei duurzaamheidscriteria voor evenementen uitgewerkt. Green Events heeft dit samen met partners als gemeenten en www.handicap.nl ontwikkeld. In Arnhem zelf wordt door de gemeente en mensen uit het werkveld ook volop over duurzaamheid gedacht. Daarnaast heeft Apcg een checklist opgesteld. Hilbrand Harkema (gemeente Arnhem) gaf aan dat organisatoren steeds stelliger op de thema’s duurzaamheid en toegankelijkheid worden gewezen bij de aanvraag van subsidies en vergunningen. De komende tijd wordt bekeken hoe en in welke vorm het meenemen van deze thema’s voorwaardelijk wordt gesteld.

Vrouw houdt microfoon bij publiek
Performance in rolstoel met drie personen

Sjoerd Los van Cultuur Academy wijst organisatoren erop dat zij nu al terecht kunnen in de kennisbank met artikelen en materialen die helpen bij onder andere toegankelijkheid en duurzaamheid in de cultuursector. Bij alle thema's is er ook een animatie gemaakt die helpt het thema kort samen te vatten:

De diepte in

In het vervolg van de dag waren er verschillende workshops. Het Apcg leidde een sessie over de toegankelijkheid van communicatie op- en rond evenementen. In de middag werd er onder aanvoering van Stichting Accessibility specifieker op digitale communicatiemiddelen ingegaan. Een ervaringsdeskundige deelde welke uitdagingen zich op online gebied voordoen en gaf daarbij praktische tips om apps, websites en sociale media toegankelijker te maken.

Groep zit in kring tijdens workshop

De workshop prikkelarm cultuuraanbod werd geleid door Iris van Stichting Onbeperkt Genieten. In Nederland zijn circa 6 miljoen mensen die een vorm van overprikkeling ervaren. Alle aanwezigen in de zaal herkenden dit, bij zichzelf of iemand in hun omgeving. Het voorbijrazende verkeer op de Weerdjesstraat illustreerde dit en de jaloezieën werden gesloten omdat meerdere deelnemers afgeleid raakten. Culturele organisaties kunnen oplossingen vinden in de hoek van informeren, faciliteren en programmeren.

Man en vrouw staan voor groep te vertellen
Vrouw luistert naar man die iets vertelt

Tijdens een kringgesprek vertelden ervaringsdeskundigen Isis, Jan Willem en Maaike wanneer zij zich echt gastvrij en prettig bejegend voelden. Zij noemden allerlei positieve voorbeelden maar er werden ook heel vervelende ervaringen gedeeld. Doordat ze veel humor gebruikten ging de zaal op en neer tussen vrolijkheid, verbazing en verontwaardiging.

Mensen voelen objecten met blinddoek om

Om echt inclusief te zijn moet een evenement niet alleen voor bezoekers maar ook voor artiesten en gezelschappen toegankelijk zijn. Bij de interactieve kennissessie Creative Access werd iedereen door Speels Collectief, een divers, mixed-abled theatergezelschap, ‘meegenomen’ naar het podium en de backstage. Ook tijdens de workshop toegankelijk programmeren was er aandacht voor de creatieve invulling van een evenement, waarbij door New Pack praktische handvatten werden aangereikt.

Podcast toegankelijke evenementen

Bij de afsluiting van de dag sprak Cultuur Academy directeur Esther Dikkers met Tim Kroesbergen die voor Cultuur Academy vijf afleveringen van een podcast over toegankelijkheid heeft gemaakt. Daarin komen zijn eigen ervaringen aan bod én spreekt hij zowel experts als ervaringsdeskundigen over de vijf toegankelijkheidsthema’s die terug te vinden zijn in de kennisbank van Cultuur Academy: communicatie, fysieke toegankelijkheid, auditieve toegankelijkheid, visuele toegankelijkheid en programma. Luister de podcastafleveringen hier.

Mensen klappen in hun handen staand en zittend

Win €2500 en verbeter de toegankelijkheid van je evenement!

Heb je een plan om (een deel van) jouw evenement toegankelijker te maken en kun je daarbij extra steun gebruiken? Stuur ons dan je plan en maak kans op een voucher van €2500,- ! Een jury met vertegenwoordigers van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG), Cultuur Academy en de gemeente Arnhem beoordeelt de plannen op ambitie, haalbaarheid en impact. Op 30 januari, tijdens de aftrap van het evenementenseizoen in Theater Oostpool, wordt de winnaar bekendgemaakt. Inzenden kan tot 15 januari! Lees meer.

Meer kennis