
Toegankelijkheid - Programma
Maak je festival of evenement toegankelijk door ook in de programmering aan bezoekers met een beperking te denken. Neem om toegankelijk te programmeren de beleving van bezoekers met specifieke beperkingen als uitgangspunt.
Toegankelijk programmeren per doelgroep
Bekijk hoe je toegankelijk programmeert voor doelgroep met:
Podcast
In de podcastserie Toegankelijke Evenementen delen ervaringsdeskundige bezoekers en experts hun ervaringen en bevraagt presentator Tim Kroesbergen hen over hoe het nog beter kan. In deze aflevering spreekt Tim met Kir Robben van Speels Collectief en Lotte Wijfje van Lindenberg Cultuurhuis Nijmegen over toegankelijk programmeren.
Download het transcript van deze podcastaflevering.
Programma voor mensen met een auditieve beperking
Door het inzetten van een tolk kunnen mensen met een auditieve beperking meer meekrijgen van de voorstellingen tijdens het evenement. Niet iedereen met een auditieve beperking heeft dezelfde soort tolk nodig - er zijn verschillende mogelijkheden:
- Tolk Nederlandse gebarentaal: zet gesproken Nederlands om naar Nederlandse gebarentaal (of Nederlands met gebaren).
- Schrijftolk: zet gesproken Nederlands om in geschreven tekst, zodat mensen die niet (goed) horen mee kunnen lezen wat er gezegd wordt. Dit wordt vooral gebruikt voor mensen die niet gebarenvaardig zijn, bijvoorbeeld doordat ze plotseling of laat doof geworden zijn, of slechthorend.
- Stemtolk: zet Nederlandse gebarentaal om naar gesproken Nederlands.
- Signdancers: zetten zang en muziek om in gebarentaal
Wil je een tolk inzetten bij je evenement? Ga dan naar het register van Stichting RTGS, zij hebben de contactgegevens van tolken met de verschillende specialisaties in hun database staan.
Tolk gevonden die ingezet zal worden op je evenement? Geef het door aan Theater met Tolk. Zij beheren een overzicht van voorstellingen waarbij een tolk ingezet wordt, zodat bezoekers met een auditieve beperking weten waar ze heen kunnen.
In sommige gevallen kun je tolkuren vergoed krijgen via het UWV, informatie over de voorwaarden en aanvraag vindt je via Organisatie | UWV | Zakelijk
Vergeet niet om ervoor te zorgen dat de tolk goed zichtbaar is, het liefst op het podium waar de act zelf ook plaatsvindt, op een goed verlichte plek. Hierdoor is zowel de tolk als de voorstelling zelf goed zichtbaar.
Programma voor mensen met een visuele beperking
Met live audiodescriptie door een blindentolk maak je theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor bezoekers met een visuele beperking. Benader daarvoor Stichting Komt het Zien!: https://www.komthetzien.nl/audiodescriptie
Nog meer doen voor bezoekers met een visuele beperking? Door middel van een ‘meet & feel’ kunnen ze vooraf kennismaken met het decor, de artiesten en bijvoorbeeld de kostuums.
Zijn er op je evenement dingen tentoongesteld, dan kun je die toegankelijk maken door een rondleiding met beeldbeschrijving te organiseren of een audiofragment met beeldbeschrijving toe te voegen. Mensen dingen laten voelen kan ook, afhankelijk van dat wat er getoond wordt. Zie voor meer tips hierover https://studio-inclusie.nl/tools/museum-open-u/
Programma voor mensen met prikkelgevoeligheid en overige beperkingen
Prikkelgevoeligheid komt veel voor, en kan allerlei oorzaken hebben. Om deze doelgroep te bedienen, kun je eraan denken om ook prikkelarm aanbod te programmeren.
Wil je hiermee aan de slag? Neem contact op met Stichting Onbeperkt Genieten: https://www.onbeperkt-genieten.nl, zij zijn specialisten op het gebied van prikkelarm cultureel programmeren. Zij beheren ook de ‘prikkelarme cultuuragenda’, waar jouw evenement in vermeld kan worden als je dit soort programma aanbiedt.