Animatie: Lotte Boots
kennisbank

Toegankelijkheid - Toegankelijke website

Je website is een belangrijke factor voor je publiek om te bepalen of ze je evenement kunnen en willen bezoeken. Dit geldt voor al je (potentiële) bezoekers, maar zeker ook voor diegenen met een beperking. Om je website toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten: van structuur en vormgeving, taalgebruik tot hoe PDF’s en video’s weergegeven worden. Met de tips op deze pagina zorg je ervoor dat je website door iedereen te gebruiken is!

Structuur en vormgeving

Betekenisvolle links

Wanneer je een hyperlink opneemt, zorg dan altijd dat het onderstreepte woord of zinsdeel een begrijpelijke inhoud heeft. Een link met als tekst ‘klik hier’ heeft dat niet. Onderstreep een deel van de zin waarin de inhoud van de link genoemd wordt.

Alternatieve tekst

Het is vooral voor bezoekers met een visuele beperking gebruiksvriendelijk om zogeheten ‘alt-tekst’ te gebruiken bij afbeeldingen. Dan ziet de websitegebruiker een tekstje in beeld wanneer hij of zij over de afbeelding heen gaat met een muis. Ook kan deze tekst gebruikt worden voor gesproken ondersteuning. Meer informatie over het juiste gebruik van alt-teksten vind je op de website van MKB Toegankelijk.

Gebruik van kopjes

Bij het bouwen van websites kan je de kopjes die je gebruikt in de teksten aanduiden als hoofdkop of subkoppen. Deze zogeheten ‘headers’ kunnen gemakkelijk gevonden worden door bijvoorbeeld gesproken ondersteuning. Sowieso maakt het gebruik van alinea’s en kopjes een tekst al snel gemakkelijker leesbaar.

Contrast

Voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk dat de tekst op de website goed contrasteert op de achtergrond. Lichte tekst is het best zichtbaar op een donkere achtergrond. Donkere tekst is het best zichtbaar op een lichte achtergrond. Meer informatie over contrast vind je op de website van MKB Toegankelijk.

Navigatie

Voor bezoekers met een visuele beperking is het belangrijk dat je met je toetsenbord alles op de website kunt bereiken. Zorg ervoor dat er geen items zijn die alleen te zien of te besturen zijn met een muis. Verder is het fijn dat je weet waar je bent als je met je toetsenbord door de site navigeert. Een heldere structuur met begrijpelijke tussenkopjes en het gebruik van alt-teksten helpen hier ook bij.

Taal

Begrijpelijkheid

Zorg altijd dat de website helemaal in begrijpelijke taal is, bij voorkeur op B1-niveau. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het gebruik van formulieren die mensen kunnen invullen. Als ze iets vergeten zijn in te vullen op het formulier, zorg dan dat duidelijk is wat er niet juist is ingevuld of wat er ontbreekt. Duidelijke, logisch opgebouwde teksten maken bovendien het bezoeken van je website een prettiger ervaring voor iedereen!

Media

Documenten

Staan er PDF-documenten op de website, bijvoorbeeld een menu of een programmaoverzicht? Zorg er dan voor dat ook deze toegankelijk zijn, zodat voorleessoftware deze kan voorlezen. Informatie over hoe je een toegankelijke PDF maakt staat op de website van Accessibility.nl.

Video’s

Worden er video’s geplaatst, zorg dan dat deze altijd ondertiteld zijn. Beeldbeschrijving en gebarentolk maken de video ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking en mensen voor wie Nederlandse gebarentaal de eerste taal is. Informatie over hoe je een toegankelijke video maakt staat op de website van Accessibility.nl.

Meer informatie online

‘Is mijn site toegankelijk?’ - Zelfscan voor digitale toegankelijkheid
https://ismijnsitetoegankelijk.nl
Tips voor een toegankelijke website op MKB Toegankelijkheid
https://www.mkbtoegankelijk.nl/website/tips-voor-een-toegankelijke-website/
Alle kennisbankartikelen over digitale toegankelijkheid accessibility.nl
https://www.accessibility.nl/kennis?expertise%5B828%5D=828#filters-active

Meer kennis