Een vrouw die een festival bezoekt met hulphond en geleidestok
Foto: Kevin Canales
kennisbank

Visuele toegankelijkheid

Om ervoor te zorgen dat bezoekers die een visuele beperking hebben en dus blind of slechtziend zijn ook deel kunnen nemen aan een evenement zijn er verschillende voorzieningen die je kunt treffen. Denk hierbij aan zaken als het inzetten van blindentolken of looproutes die voelbaar zijn. Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat deze doelgroep je evenement kan bezoeken.

Inrichting

Om het terrein of de locatie toegankelijk te maken voor bezoekers met een visuele beperking, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen:

  • Zorg ervoor dat de looproutes goed zichtbaar en voelbaar zijn voor bezoekers met een visuele beperking. Meer informatie hierover hier.
  • Markeer drempels en hoogteverschillen met contrasterende signaalkleuren.
  • Dek kabels en leidingen af, en zorg ervoor dat kabelgoten voldoen aan de normen voor drempelhulp en ook gemarkeerd zijn met contrasterende signaalkleuren.
  • Platen over gras en zand zijn vaak niet rolstoeltoegankelijk en leveren gevaar voor struikelen. Het is beter om in plaats daarvan rubberen matten te gebruiken. Nog beter zijn vloerdelen die aan elkaar en in de ondergrond verankerd worden, zoals bijvoorbeeld hexafloor. Door het gebruik van rubberen matten of verankerde vloerdelen ontstaat direct een voelbare en zichtbare route voor mensen met een visuele beperking.
  • Voorzie trappen van goede leuningen, en markeer ze met contrasterende signaalkleuren.

Plattegrond

  • Voor mensen met een visuele beperking is het extra belangrijk dat zij zich voor het evenement een beeld kunnen vormen van hoe het terrein is ingericht. Daarom is het belangrijk dat er een kaart met goede contrasten beschikbaar is, waarop de belangrijkste routes helder zijn aangegeven (bijvoorbeeld van de ingang naar het toilet, het podium en de horeca)
  • Mensen die blind zijn, kunnen de kaart niet zien. Door het terrein in tekst te beschrijven kunnen zij zich toch voorbereiden. Maak als het ware een virtuele audiotour over je evenemententerrein. Bijvoorbeeld: ‘Je komt binnen, volg het pad rechtdoor voor het podium. Het pad dat bij de ingang naar links gaat komt eerst langs de horeca en vervolgens komt het uit bij de toiletten’.

Menukaarten en prijslijsten

Bezoekers met een visuele beperking kunnen gedrukte menu’s vaak niet gemakkelijk lezen. Door menu’s en prijslijsten als toegankelijke pdf op je website te plaatsen, kunnen mensen met een visuele beperking (via hun telefoon) horen wat ze kunnen bestellen en hoeveel dit kost. Of zorg bijvoorbeeld voor een menukaart in een groot lettertype of in braille.

Audiodescriptie en ‘meet & feel’

Met live audiodescriptie door een blindentolk maak je theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk voor bezoekers met een visuele beperking. Benader daarvoor Stichting Komt het Zien!: https://www.komthetzien.nl/audiodescriptie

Nog meer doen voor bezoekers met een visuele beperking? Door middel van een ‘meet & feel’ kunnen ze vooraf kennismaken met het decor, de artiesten en bijvoorbeeld de kostuums.

Extra aandacht voor toegankelijkheid in Arnhem in 2024

Cultuur Academy, Apcg en gemeente Arnhem slaan in 2024 de handen ineen om het verbeteren van de toegankelijkheid van evenementen en festivals een boost te geven.

Heb je een plan om (een deel van) jouw Arnhemse evenement toegankelijker te maken en kun je daarbij extra steun gebruiken? Doe dan mee aan onze winactie! Stuur ons je plan en maak kans op een voucher van €2500.

Meer kennis