
Wanneer ben je zelfstandig?
In dit artikel bespreken we of je als zelfstandige aangemerkt kan worden door de Belastingdienst en hoe je dit kunt worden.
In dit artikel bespreken we of je als zelfstandige aangemerkt kan worden door de Belastingdienst en hoe je dit kunt worden. Als je werk maakt of op een andere manier werkzaam bent in de cultuursector dan is het fijn als je dat op een goede en nette manier doet. Je wilt je aan de regels houden en die zijn mede afhankelijk van het feit of je als zelfstandig ondernemer aangemerkt wordt door de Belastingdienst of niet. Dat heeft bijvoorbeeld betrekking op de manier waarop je jouw administratie voert en in hoeverre je rekening dient te houden met btw. Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Floor Ruyters, werkzaam bij De Nieuwe Oost.
Wanneer ben je zelfstandig?
Het belangrijkste kenmerk van zelfstandigheid is dat jij zelf bepaalt op welke manier je jouw werkzaamheden doet en hoe je jouw organisatie inricht. De Belastingdienst gebruikt onder andere onderstaande punten om je zelfstandigheid te toetsen:
- De mate waarin je zelf bepaalt hoe je jouw werkzaamheden uitvoert.
- Of je voor meerdere opdrachtgevers werkzaam bent.
- De mate waarin je zelf jouw tarieven en prijzen bepaalt.
- Het feit dat je eigen materialen, gereedschappen of apparatuur bezit en gebruikt.
- Of je een vervanger kunt sturen als je ziek of te druk bent.
- Of je de factuur direct naar de opdrachtgever stuurt.
- Het feit dat je niet doorbetaald wordt wanneer je ziek bent.
Je hoeft overigens niet altijd aan alle aspecten te voldoen want sommige dingen hebben geen betrekking op de beroepsgroep waarin jij werkzaam bent.
Inschrijven als zelfstandige bij de Kamer van Koophandel
Wil je een bedrijf starten, dan ben je verplicht om dit in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Daarmee kom je in het handelsregister waarin informatie staat over alle bedrijven die in Nederland actief zijn. Je kunt daarin opzoeken met wat voor soort onderneming je te maken hebt en of er mogelijk sprake is van een faillissement. Zorg dat je jouw bedrijf inschrijft in de periode vanaf een week voor de start tot een week na de start
Hoe werkt het?
Om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel kan je de volgende stappen volgen:
- Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een formulier waarmee je jouw bedrijf kunt inschrijven.
- Kies voor ‘Nieuw bedrijf inschrijven’.
- Maak de keuze voor de rechtsvorm die je wilt starten.
- Vul het digitale inschrijfformulier zo volledig mogelijk in.
- Maak een afspraak bij de Kamer van Koophandel vestiging bij jou in de buurt.
Let op dat je altijd jouw legitimatiebewijs meeneemt naar de afspraak bij de Kamer van Koophandel. Ter plekke wordt de inschrijving doorgelopen en als alles correct is kan jouw onderneming worden ingeschreven.
Wat gebeurt er na de inschrijving?
Wanneer je bent ingeschreven dan wordt dit doorgegeven aan de Belastingdienst door de Kamer van Koophandel. Je ontvangt dan een BTW-nummer wat je onder andere opneemt op al jouw facturen. Na je inschrijving meldt de Kamer van Koophandel je aan bij de Belastingdienst. Je krijgt ook diverse papieren mee die jouw inschrijving bevestigen. Die bewaar je goed. Dan kan je eigenlijk direct gaan starten met jouw werkzaamheden.
Urencriterium
De onderstaande voorwaarden zijn belangrijk als je wilt voldoen aan het urencriterium:
- Je besteedt in een kalenderjaar 1.225 uur of meer aan je bedrijf. Je moet dit kunnen aantonen. je moet óók aan deze voorwaarde voldoen als je je bedrijf in de loop van het jaar start of stopt.
- Je besteedt meer tijd aan je bedrijf dan aan ander werk. Bijvoorbeeld als je ook in loondienst werkt. Was je de laatste 5 jaar 1 of meer jaren geen ondernemer? Dan geldt deze voorwaarde niet.
Welke uren meetellen
Alle uren die je besteedt aan je bedrijf tellen mee voor het criterium om zelfstandig te zijn. Naast de uitvoerende werkzaamheden voor een project of initiatief kan je dus ook de reistijd, tijd voor acquisitie, tijd voor scholing en de tijd om je administratie te doen bijhouden. Het is wel belangrijk dat je alles goed bijhoudt, bijvoorbeeld in een agenda of een urenoverzicht want de Belastingdienst kan daar naar vragen.
Welke uren niet mee tellen
Als je ziek bent of op vakantie bent dan tellen die uren natuurlijk niet mee. Ook wanneer je wel beschikbaar bent voor je werk maar niets doet dan kan je dat niet opgeven. Stel dat je in de avond mailtjes beantwoordt of in het weekend een telefoontje pleegt dan telt dat natuurlijk wel mee. Als je zwanger bent dan mag je over 16 weken de uren die je nu niet kunt werken ook opgeven als gewerkte uren.
Meer zelfstandig zijn
Er zijn meerdere manieren om aan te kunnen tonen dat je een zelfstandige bent. We hebben er een aantal op een rijtje gezet voor je.
- Spreek altijd af met opdrachtgevers dat je zelf bepaalt hoe je het werk uitvoert. Leg die afspraken vast.
- Zorg ervoor dat je meerdere opdrachtgevers hebt, zodat je niet van één of twee opdrachtgevers afhankelijk bent.
- Zorg dat je altijd een offerte met een uitleg van jouw tarief uitbrengt.
- Houd bij welke opdrachten je hebt geweigerd omdat het tarief te laag was.
- Investeer ook in je eigen spullen die je gebruikt bij opdrachten.
- Maak afspraken met je opdrachtgevers over vervanging bij ziekte of drukte.
- Sluit zoveel mogelijk zelf een overeenkomst met je opdrachtgevers. En stuur hen de facturen rechtstreeks.
Check of je zelfstandig ondernemer bent
De Belastingdienst heeft voor de mensen die twijfelen of ze echt zelfstandig en ondernemer zijn een manier bedacht om dit snel te kunnen checken. Die kan je hier vinden.
Ondernemersrisico
Wat kenmerkend is voor het ondernemerschap is dat je bepaalde risico’s kan lopen. Dit hangt natuurlijk af van de soort werkzaamheden die je uitvoert en in welke sector je werkzaam bent. Hoe dan ook neem je altijd wel een soort financieel risico. Je hoeft overigens niet alle onderstaande risico’s te kennen om een ondernemer te zijn.
- Bepaal of je aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf.
- Loop je het risico dat klanten of opdrachtgevers niet betalen?
- Heb je voorraad die kan verouderen of bederven?
- Loop je financieel risico als je je werk niet goed doet?
- Heb je geïnvesteerd in je bedrijf?
Als zzp'er ook in loondienst?
Als zelfstandige ben je wendbaar. Zo kun je je eigen onderneming bijvoorbeeld combineren met een baan. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer lucht, zodat je kunt blijven ondernemen. Dit kan wel invloed hebben op bijvoorbeeld je omzetbelasting of loonheffing. Lees waarop je moet letten op deze pagina van de KVK.
Disclaimer
Voor dit artikel hebben we input gehad van Floor Ruyters, die werkzaam is voor Productiehuis De Nieuwe Oost.
Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.