
Kennissessie - Big tech
In een tijd waarin digitale platforms onze communicatie domineren, staat de cultuursector voor een uitdagende keuze: blijven we gebruikmaken van grote platforms zoals Facebook, Instagram en X , of zoeken we naar alternatieven die beter aansluiten bij onze waarden en behoeften? Deze vraag roept diverse overwegingen op, variërend van bereik en zichtbaarheid tot ethische en privacygerelateerde kwesties. Tijdens deze kennissessie gaan we met een expert en elkaar in gesprek over dit thema. We bespreken de impact van big tech, de mogelijkheden van privacy vriendelijke alternatieven en strategieën voor de online aanwezigheid van jouw organisatie.
Voor wie
Deze kennissessie is bedoeld voor iedereen in de culturele sector in de regio Arnhem-Nijmegen die in zijn werk bezig is met marketing en communicatie. Denk aan communicatiestrategen, social media managers en content creators, maar bijvoorbeeld ook collectieven, kunstenaars, theatermakers en andere creatieven die voor hun eigen werk promotie maken.
Na de sessie:
- Heb je inzicht in de actuele discussie rondom online keuzevrijheid, privacy en databeheer en begrijp je de impact op jouw organisatie;
- Ken je alternatieven voor dominante social media-platforms en weet je hoe je deze effectief inzet;
- Heb je ervaringen uitgewisseld met vakgenoten over de uitdagingen en kansen van deze digitale transitie;
- Weet je waar je meer informatie kunt vinden om jezelf en je organisatie verder te verdiepen in dit onderwerp.
Programma
De kennissessie bestaat uit:
- Een gesprek met communicatie-experts uit de regio Arnhem-Nijmegen die al eerste stappen hebben gezet op alternatieve platforms;
- Een interactieve discussie aan de hand van stellingen;
- Uitwisseling van ideeën en ervaringen over strategieën en alternatieve platformen;
- Mogelijkheid om suggesties voor vervolgprogramma’s in te brengen.
Om de kennissessie te openen hebben we onderzoeker, adviseur en curator op het gebied van beeldende kunst en digitale cultuur, Paulien Dresscher, gevraagd haar kennis en visie op het onderwerp met ons te delen. Vanuit PublicSpaces is zij verantwoordelijk voor de eindredactie van de PublicSpaces conferentie die 13 juni zal plaatsvinden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, en is zij betrokken bij het onderzoek dat PublicSpaces, Rathenau Instituut en Waag Futurelab doen naar Publieke Waarden binnen Immersive Experiences voor het CIIIC programma. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor het Digitale Cultuurprogramma van het Nederlands Film Festival.
PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties, zoals publieke omroepen, erfgoedinstellingen, festivals, bibliotheken, musea en onderwijs. Onder de paraplu van PublicSpaces werken deze organisaties samen aan een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem: de afhankelijkheid van big tech.
Praktische informatie
Datum: dinsdag 15 april 2025
Tijd: 15:00-17:00 uur
Kosten: Gratis (aanmelden verplicht)
Locatie: Doornroosje (café), Stationsplein 11, Nijmegen
Wil je alvast meer informatie over het onderwerp?
Aanmelden en meer informatie
De programma’s van Cultuur Academy bieden niet alleen verdieping in specifieke kennisgebieden. Bij onze activiteiten ontmoet je ook altijd andere cultuurprofessionals uit de regio Arnhem-Nijmegen. De onderlinge uitwisseling van ervaring en kennis en het uitbreiden van je netwerk binnen de sector zijn een waardevolle bijvangst van je deelname aan onze programma’s.
Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact op met Moniek Klabbers. Heb je praktische vragen over bijvoorbeeld aanmelden of de locatie? Neem dan contact met ons op via info@cultuuracademy.nl.
Door je aan te melden voor een van onze programma’s ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Training - Inclusief programmeren
De training Inclusief Programmeren helpt marketeers en programmamakers om inclusief en toegankelijk te programmeren.

Talkshow - Over de Grens #6
Op 2 oktober organiseert Cultuur Academy weer een nieuwe editie van de halfjaarlijkse talkshow Over de Grens!

Training - Inclusief leiderschap
Zet de toon voor een inclusieve organisatie waar iedereen zich gewaardeerd voelt.