kennisbank

Inclusieve taal

Taal is het middel waarmee we communiceren en onze boodschap overbrengen. De woorden die je kiest, bewust of onbewust, laten altijd een indruk achter. Om te voorkomen dat je jezelf of je evenement onbedoeld op achterstand zet, is het belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden. Inclusieve taal zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen zich gezien voelen en helpt je een breder bereik te creëren.

Wat is inclusieve taal?

Inclusieve taal is taalgebruik dat rekening houdt met diversiteit en gelijkwaardigheid. Het voorkomt uitsluiting of stereotype beelden en zorgt ervoor dat iedereen zich aangesproken en gerespecteerd voelt, ongeacht achtergrond, beperking of identiteit.

Persoon- of identiteit-eerst-taalgebruik

Personen kun je op verschillende manieren benoemen. Let op hoe je iemand beschrijft:

  • Fout: De blinde stoot zich.
  • Fout: De dove krijgt niets van het concert mee.

Deze manier van beschrijven reduceert een persoon tot diens beperking, terwijl mensen veel meer zijn dan dat. Net zoals iemand brandweerman en hockeyspeler kan zijn, heeft iedereen meerdere facetten.

  • Goed: De blinde vrouw neuriet.
  • Goed: De dove persoon bestelt een drankje.

Door de persoon centraal te stellen in je taalgebruik, benadruk je de mens in plaats van de beperking.

Foto van een menukaart aan de bar die wordt getoond aan een bezoeker in een scootmobiel

Toegankelijkheid - Communicatie

Een belangrijk onderdeel van het toegankelijk maken van een evenement is het zorgen voor toegankelijke communicatie. Denk hierbij niet alleen aan je website, nieuwsbrief of drukwerk, maar ook aan het toegankelijk maken van de communicatie op het evenemententerrein. Op deze pagina vind je meer informatie over toegankelijke communicatie. Dit is een aanvulling op de vragen uit onze checklist over communicatie.

Wat zeg je nu eigenlijk?

Sta stil bij de diepere betekenis van woorden zoals "mindervalide" of "rolstoelgebonden". Vraag jezelf af: is een mindervalide persoon daadwerkelijk van minder waarde? Dit is namelijk wat de term impliceert. Kies liever voor termen zoals "een persoon met een beperking" of "een persoon met een handicap".

De effecten van taal

Termen als "gehandicaptenparkeerplaatsen" worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt in plaats van "invalideparkeerplaatsen". Dit soort taal maakt een verschil. Het woord "invalide" suggereert dat iemand er niet toe doet, een boodschap die niemand wil uitdragen.

Ook termen zoals "rolstoelgebonden" zijn problematisch: een persoon zit niet letterlijk vastgebonden aan de rolstoel. De rolstoel is een hulpmiddel om zich te verplaatsen, geen "karretje" dat om een liefkozende benaming vraagt. Focus bij het geven van complimenten of beschrijvingen op de persoon, niet op het hulpmiddel.

Taal heeft ook invloed op hoe krachtig iemand zich voelt. Vergelijk bijvoorbeeld de termen "begeleider" en "(persoonlijk) assistent". Het laatste geeft een meer gelijkwaardige indruk.

Leestips

Wil je meer lezen over toegankelijke taal? Kijk dan bij OneWorld, MKB~Toegankelijk of en lees bij de TaalUnie hoe je rekening met specifieke doelgroepen houdt.

Wil je checken of je taal gemakkelijk genoeg te begrijpen is of heb je varianten op een moeilijk woord nodig, gebruik de B1check.

Bekijk ook eens onze animatie over toegankelijke communicatie op evenementen:


Meer kennis