
Toegankelijkheid - Communicatie
Een belangrijk onderdeel van het toegankelijk maken van een evenement is het zorgen voor toegankelijke communicatie. Denk hierbij niet alleen aan je website, nieuwsbrief of drukwerk, maar ook aan het toegankelijk maken van de communicatie op het evenemententerrein. Op deze pagina vind je meer informatie over toegankelijke communicatie. Dit is een aanvulling op de vragen uit onze checklist over communicatie.
Podcast
In de podcastserie Toegankelijke Evenementen delen ervaringsdeskundige bezoekers en experts hun ervaringen en bevraagt presentator Tim Kroesbergen hen over hoe het nog beter kan. In deze aflevering spreekt Tim Willemijn Bollen (Hoogte80 festival) en Stef Steffens (Drift festival) over toegankelijke communicatie.
Download het transcript van deze podcastaflevering.
Externe communicatie
Website
De website van je evenement is op twee manieren van belang voor de toegankelijkheid: in het gebruik van de website zelf en bij het communiceren over toegankelijkheid.
Toegankelijke website
De website zelf kan toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een beperking. Zo is het voor bezoekers met een visuele beperking van belang dat de tekst op de website duidelijk leesbaar is - denk hierbij bijvoorbeeld aan het contrast van de letters ten opzichte van de achtergrond en het gebruiken van een duidelijke structuur met tussenkopjes.
Het toevoegen van een alt-tekst als omschrijving bij afbeeldingen zorgt ervoor dat de website te gebruiken is met voorleessoftware. Verder wordt je website toegankelijker door heldere teksten te schrijven, bij voorkeur op B1-niveau.

Toegankelijkheid - Toegankelijke website
Je website is een belangrijke factor voor je publiek om te bepalen of ze je evenement kunnen en willen bezoeken. Dit geldt voor al je (potentiële) bezoekers, maar zeker ook voor diegenen met een beperking. Om je website toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten: van structuur en vormgeving, taalgebruik tot hoe PDF’s en video’s weergegeven worden. Met de tips op deze pagina zorg je ervoor dat je website door iedereen te gebruiken is!
Informatie over toegankelijkheid
Je website is ook een belangrijke informatiebron voor mensen met een beperking om te beslissen of ze je evenement kunnen bezoeken. Geef daarom duidelijke informatie over de voorzieningen die je hebt om je evenement toegankelijk te maken. Dit kan in de tekst, maar nog duidelijker is het om ook pictogrammen te plaatsen die helder de voorzieningen laten zien.

Toegankelijkheid - Informatie op je website over toegankelijkheid
Je website is een belangrijke informatiebron voor mensen met een beperking om te beslissen of ze je evenement kunnen bezoeken. Geef daarom duidelijke informatie over de voorzieningen die je hebt om je evenement toegankelijk te maken.
Drukwerk
Maak ook het drukwerk dat verspreid wordt om je evenement onder de aandacht te brengen toegankelijk. Zorg dat de tekst leesbaar is door te letten op contrast. Gebruik heldere taal op B1-niveau. En plaats pictogrammen op het drukwerk waarmee duidelijk is welke voorzieningen er zijn voor mensen met een beperking.

Toegankelijkheid - Communicatie - Drukwerk
Drukwerk blijft belangrijk als marketingmiddel: posters en flyers zijn onmisbaar om publiek naar je evenement te krijgen. Ook bij het ontwerpen en produceren van drukwerk is het goed om rekening te houden met toegankelijkheid. Dingen als de keuze voor het papier, illustraties, lettertype, opmaak en kleurgebruik zijn hierbij allemaal van belang.
Op het terrein of de locatie
Maak je evenement toegankelijk door je communicatiemiddelen op het evenemententerrein af te stemmen op bezoekers met een beperking. Zorg dat de borden voor iedereen leesbaar zijn. Maak duidelijke informatieborden en bewegwijzering met sterke kleurcontrasten, een groot lettertype en gebruik pictogrammen. Hang ze niet te hoog zodat ze ook leesbaar zijn voor iemand in een rolstoel.
Interne communicatie
Om ervoor te zorgen dat bezoekers met een beperking zich welkom voelen op het evenement, is het belangrijk dat de medewerkers op de hoogte zijn van de toegankelijkheidsmaatregelen die er zijn getroffen. Geef de medewerkers daarom duidelijke instructies over welke voorzieningen er zijn, zodat ze voorbereid zijn als er vragen komen van bezoekers met een beperking.
Inclusief taalgebruik
Taal is het middel waarmee we communiceren en onze boodschap overbrengen. De woorden die je kiest, bewust of onbewust, laten altijd een indruk achter. Om te voorkomen dat je jezelf of je evenement onbedoeld op achterstand zet, is het belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden. Inclusieve taal zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen zich gezien voelen en helpt je een breder bereik te creëren.

Inclusieve taal
Taal is het middel waarmee we communiceren en onze boodschap overbrengen. De woorden die je kiest, bewust of onbewust, laten altijd een indruk achter. Om te voorkomen dat je jezelf of je evenement onbedoeld op achterstand zet, is het belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden. Inclusieve taal zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen zich gezien voelen en helpt je een breder bereik te creëren.