Ervaring met het Firestartfonds: Miriam Moczko - Heimat
Miriam Moczko, zangeres, performer en songwriter, maakt muziek als antwoord op de schoonheid en de pijn die zij in het leven tegenkomt. Met haar altviool en een minimaal gebruik van effecten creëert zij landschappen waar haar stem de luisteraar de weg wijst.
Haar onlangs verschenen debuutplaat ‘Heimat’ is een melancholisch en hoopvol indie-folk album over haar familiegeschiedenis en mogelijk gemaakt met een bijdrage en begeleiding van het Firestartfonds.
Over Heimat
Met Heimat verkent Miriam haar roots en in meer algemene zin; wat betekent het eigenlijk om je ‘ergens thuis te voelen.’ De nummers zijn geïnspireerd door gevoelens, herinneringen aan gebeurtenissen, voorwerpen en plekken.
“Heimat is een album over mijn familiegeschiedenis en die van mijn ouders en voorouders. Over onze wortels, die liggen in de provincie Opper-Silezië in Polen, dat voor WOII nog Duitsland was. Over het trauma van deze oorlog. Over de relatie met mijn ouders die vertrokken naar West-Duitsland. Opgroeien met en opgevoed worden door ouders met een andere moedertaal dan de mijne.”
Het album is geproduceerd door LAVALU en gemixt door de Berlijnse Duitse toonmeester Peter Schmidt (o.a. Peter Fox en Wallis Bird). Miriam is één van de artiesten van De Basis in Nijmegen, de muzikale homebase, mede opgericht door De Staat. Zij tourde door Europa en Australië met optredens op het legendarische Woodford Folkfestival als ook Paradiso, Doornroosje, Valkhof Festival en Melodica Festival in Parijs.
Miriam is beïnvloed door singer/songwriters als Conor Oberst, Sharon Van Etten, Aldous Harding, Sufjan Stevens, Sophie Hunger, This is the Kit en Nadia Reid.
Firestartfonds
Heb jij een idee voor een project, maar vind je het lastig om fondsen aan te vragen? Dan is het Firestartfonds jou helpen met een rentevrije lening, waarmee je een fondsenwerver kunt inzetten voor jouw project. Klik hier voor meer informatie over het Firestartfonds.
Symposium Toegankelijke Evenementen – Hoe zetten we de volgende stap?
In een gezamenlijke inspanning om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, organiseren we samen met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (Apcg) en de Gemeente Arnhem op 25 november 2024 het allereerste symposium 'Toegankelijke Evenementen, hoe zetten we de volgende stap?'.
Terugblik op Talkshow Over de Grens #4: 'Van je eigen generatie'
Op donderdag 26 september vond de vierde editie van de talkshow ‘Over de Grens’ plaats. Deze keer richtten we ons op de waardevolle, maar soms uitdagende samenwerking tussen verschillende generaties in de culturele sector. In de inspirerende NYMA makersplaats verzamelden we ons om vooroordelen te onderzoeken, diverse (werk)verhalen te horen en te leren van elkaars ervaringen.
Stroomversneller uitgelicht: multimedia kunstenaar Daphne van de Velde
Daphne van de Velde, gevestigd in Arnhem, combineert haar achtergrond in hedendaagse dans met haar passie voor fotografie. Als multimedia kunstenaar verkent ze de grenzen van fotografie, performance en sculptuur, waarbij beweging en het lichaam centraal staan. We gingen met haar in gesprek over haar werk, hoe het nu met haar gaat en wat de steun van Stroomversneller voor haar heeft betekend.