Ervaring met de Groeispurt: Mirthe Scheifes - Lonely lands
Sinds haar afstuderen aan St. Joost in Den Bosch heeft Mirthe zich verdiept in de wijze waarop analoge fotografie werelden tot leven kan roepen via haar hand van componeren en haar fotografische blik. In haar werk worden mensen (vaak zijzelf of haar familie) ondersteboven of in onderdelen in poëtische omgevingen gesitueerd en krijgen ze de ruimte die nodig is om als wezenloze objecten, of als stil leven, op te gaan in hun omgeving.
Toen haar leefruimte beperkt werd tot de huiskamer, richtte ze haar blik naar het kleine, het onooglijke, het afval van het levende en plots werd een dode vlieg een object van schoonheid en reflectie. Lonely lands biedt de toeschouwer twee manieren van kijken aan. Kijkdozen geven via een lens toegang tot ‘objects trouvés’; een meikever, een bij, een aantal stuifmeeldraden gedrapeerd over een bijna verteerd stuk hout, een stukje metaal van een beugel. Aan de wanden hangen uitvergrote analoge foto’s met vergelijkbare mise-en-scènes. Kleine ecologieën, die getuigen van onverwachte verbintenissen.
Lonely lands
Het project en de expositie Lonely lands betekende de volgende stap in de professionalisering van mijn kunstpraktijk. Door naar een eindpunt toe te werken was het van belang om extra goed na te denken over de presentatie en professionaliteit van de werken. Met als belangrijke vraag: Wat geef ik uit handen en wat doe ik zelf? Door mijn eigen expertise serieus te nemen maar ook de deskundigheid van Fotolab Amsterdam in te zetten is het een volwaardige expositie geworden.
De fotografische werken waren het beginpunt van deze expositie. Omdat ik de bezoeker graag wou meenemen in mijn manier van kijken heb ik de kijkdozen erbij bedacht en gecreëerd.
Bijdrage van de Groeispurt
De subsidie zorgde ervoor dat ik deze ‘ervaring’ het uitgangspunt werd. Wat heeft deze expositie nodig om de bezoeker in mijn wereld te laten stappen? Hoe groot de foto’s zouden worden afgedrukt of welk houtsoort ik zou gebruiken voor de kijkdozen werd niet alleen bepaald door de kosten ervan maar kon ik maken vanuit concept en intentie.
Over de Groeispurt
De Groeispurt is een Nijmeegse subsidieregeling voor jonge makers, kunstenaars en artiesten. De regeling stimuleert nieuwe ideeën en initiatieven. We willen jong talent vooruit helpen, zonder onnodige beperkingen en verplichtingen. Het gaat om een flexibele en snelle manier van steun om nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen. Met de Groeispurt geven we jonge makers een extra steuntje in de rug en kunnen we de kunst en cultuur in Nijmegen nog meer laten bloeien. Klik hier voor meer informatie over de Groeispurt.
Word jij onze nieuwe spin in het web?
Cultuur Academy zoekt per 1 maart 2025 een nieuwe spin in het web voor een parttime functie van 20 uur per week. Je ondersteunt het team in de regio Arnhem/Nijmegen met organisatorische taken, zoals het beheren van inschrijvingen, communicatie, planning en administratie van (scholings)activiteiten. De functie biedt een tijdelijke aanstelling met uitzicht op verlenging. Solliciteer voor 17 januari 2025.
Vacature Coördinator Fondsen
Cultuur Academy is op zoek naar een Coördinator Fondsen voor 12 uur per week, per 1 maart 2025. In deze veelzijdige rol ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van drie belangrijke ontwikkelfondsen (Groeispurt, Stroomversneller en Firestarter) en ondersteun je cultuurprofessionals in de regio Arnhem en Nijmegen. Een interessante, flexibele parttime functie met mogelijkheid tot uitbreiding. Solliciteer voor 2 februari 2025!
Vacature adviseurs Stroomversneller & Groeispurt
Cultuur Academy is op zoek naar drie nieuwe adviseurs voor haar subsidieregelingen Stroomversneller en Groeispurt, gericht op jonge makers in Arnhem en Nijmegen. Ben jij een expert in Theater, Product Design of Literatuur en wil je bijdragen aan de professionele ontwikkeling van startende kunstenaars?