Terugblik op Talkshow Over de Grens #4: 'Van je eigen generatie'
Op donderdag 26 september vond de vierde editie van de talkshow ‘Over de Grens’ plaats. Deze keer richtten we ons op de waardevolle, maar soms uitdagende samenwerking tussen verschillende generaties in de culturele sector. In de inspirerende NYMA makersplaats verzamelden we ons om vooroordelen te onderzoeken, diverse (werk)verhalen te horen en te leren van elkaars ervaringen.
Onze vaste host, Jelko Arts, opende de talkshow zoals altijd vol optimisme en energie. Meteen werd de grote vraag opgeworpen: tot welke generatie behoren we eigenlijk? En wat betekent dat voor de samenwerking met andere creatieve professionals?
Generatie-overbruggende samenwerking
Als eerste gasten kregen Jan-Wieger van den Berg en Jade Kerste van het Besiendershuis in Nijmegen de kans om de vraag meteen te beantwoorden. Ondanks hun dertig jaar leeftijdsverschil werken ze als een geoliede machine samen. Ze benadrukken dat ze elkaar aanvullen in plaats van zich te richten op hun verschillen. Jade zegt: 'Dingen waar ik slecht in ben, kan Jan-Wieger aanvullen, zoals bellen, wat ik als millennial best eng vind.' Jan-Wieger bevestigt dit en voegt toe dat hij blij is met Jade, die goed thuis is in moderne communicatie, organisatie en netwerken. Dit maakt hun samenwerking zowel effectiever als dynamischer in de huidige culturele sector.
Jongerenparticipatie en koffie
Jade en Jan-Wieger werden opgevolgd door Liselot Peereboom, coördinator van Kunstbende Gelderland, en Guusje de Bruin, een deelnemer van het scholingstraject ‘Bestuur mee in de cultuursector’ van Cultuur Academy. Tijdens de rubriek ‘Bij het koffiezetapparaat’ vertelde Liselot hoe ze jongeren tussen de 13 en 18 jaar effectief weet te bereiken.‘Als je jongeren weet te raken daar waar ze interesse in hebben, zijn ze allesbehalve lui.’
Generaties over zingeving
Stephan Ummelen, de volgende gast, adviseert organisaties met zijn bureau Waardengedreven over identiteit, cultuur, ethiek en geloofwaardigheid in de betekeniseconomie. Hij wijst erop dat de duidelijkste verschillen tussen Gen-Z en oudere generaties vooral op het gebied van zingeving te vinden zijn. Aan de hand van stellingen laat hij de zaal stemmen over hun werkgeluk. 'Dat generaties anders met werk omgaan, betekent niet dat ze het werk niet willen doen. Je moet het gesprek aangaan over hoe dat georganiseerd kan worden.'
En het stokje gaat naar…
Zoals altijd wordt het stokje weer overgedragen aan een veelbelovende creatieve organisatie of individu. Deze keer is het de beurt aan Leonne Verweij van productiehuis Plaatsmaken in Arnhem, die het stokje doorgeeft aan KNUST, de stencilwerkplaats en uitgeverij van Extrapool in Nijmegen. Waarom? 'Zij hebben een grote rol gespeeld in de riso-print community en gaan de hele wereld over met hun indrukwekkende kennis en techniek.' Als kers op de taart draagt schrijver Hannah Chris Loomans een prachtig fragment voor uit diens dichtbundel een lichaam dragen.
Het kind in iedereen
De volgende in de spotlight zijn Marjolein Visser, schrijver van o.a. het boek Voor altijd ons kind, en Kim Tuerlings, danser bij Danscollectief Arnhemse Meisjes. Zij spreken met Jelko over het maken van kunst voor verschillende leeftijden. Kim: 'Als je de speelsheid van het kind in jezelf kunt behouden, maakt het niet uit welke leeftijd je hebt om inspirerende kunst voor kinderen te creëren.'
Makers in de spotlight
Tot slot genoten we van drie optredens van makers uit verschillende generaties en disciplines. Chelsea Oost, spoken word performer en rapper, sprak over generatieverschillen en hoe we van elkaar kunnen leren in plaats van elkaar tegen te werken. Toneelschrijver Jibbe Willems deelde een stukje wijsheid met een tekst die hij speciaal voor deze editie van Over de Grens schreef. Een fragment:
Toch hebben we de neiging onszelf op te sluiten binnen onze eigen generatie; onze voorlopers als beeldbewakers te beschouwen en onze nakomers als beeldenstormers, onbereikbaar en onbenaderbaar, de een te conservatief en de ander te progressief en wij zelf, als het verstandige midden, het enige evenwicht, missen het moment dat we van te groen naar te rijp overspringen, met het risico op rot terwijl we reiken naar het ongrijpbare; naar dat wat we niet zijn.
Arnhemse muzikant en in 2023 tot held van de stad verkozen, Rocco Ostermann, steelt onze harten samen met de piepjonge vocalist Omar Alshahari, die hij ontmoette in AZC Grave tijdens het project De Niemanders 2. Een perfect moment om samen een borrel te drinken en na te praten over wat we gehoord en gezien hebben.
De volgende Over de Grens vindt plaats op 20 maart 2025. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om niets te missen!
Symposium Toegankelijke Evenementen – Hoe zetten we de volgende stap?
In een gezamenlijke inspanning om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, organiseren we samen met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (Apcg) en de Gemeente Arnhem op 25 november 2024 het allereerste symposium 'Toegankelijke Evenementen, hoe zetten we de volgende stap?'.
Stroomversneller uitgelicht: multimedia kunstenaar Daphne van de Velde
Daphne van de Velde, gevestigd in Arnhem, combineert haar achtergrond in hedendaagse dans met haar passie voor fotografie. Als multimedia kunstenaar verkent ze de grenzen van fotografie, performance en sculptuur, waarbij beweging en het lichaam centraal staan. We gingen met haar in gesprek over haar werk, hoe het nu met haar gaat en wat de steun van Stroomversneller voor haar heeft betekend.
Win €2500 en verbeter de toegankelijkheid van je evenement!
Heb je een plan om (een deel van) jouw evenement toegankelijker te maken en kun je daarbij extra steun gebruiken? Stuur ons dan je plan en en maak kans op een voucher van €2500,- !