thema

Subsidies en fondsen

Er is enorm veel informatie te vinden over beschikbare subsidies en fondsen, en het aanvragen ervan. Op deze pagina hebben we deze informatie voor je verzameld, zodat jij direct aan de slag kan.

Financiering

Wanneer jij of je organisatie een nieuw initiatief of project wil starten, zijn er verschillende mogelijkheden om dit te financieren. Naast bijvoorbeeld publieksinkomsten, sponsoring en crowdfunding, ben je vaak aangewezen op het aanvragen van subsidies en fondsen. Maar hoe pak je dat aan? Op deze pagina hebben we alle relevante kennisbankartikelen en andere handige links verzameld, en verwijzen we je door naar interessante workshops en spreekuren.

Wanneer kom je in aanmerking voor een subsidie of fonds?

Laten we beginnen met het goede nieuws: als jij een origineel idee hebt en dit kan ondersteunen met een goed doortimmerd plan, is er eigenlijk altijd wel een fonds of subsidieregeling waar jij een aanvraag in kan dienen. Hoe je nou dat juiste potje vindt en hoe je een goede aanvraag schrijft, daar kunnen wij je bij helpen.

Welke fondsen zijn er?

We hebben in Nederland een rijk landschap aan subsidies en fondsen voor de culturele sector. Dat kunnen door de overheid gefinancierde instanties zijn, van gemeente tot Rijksoverheid, maar er zijn ook veel particuliere fondsen die om eigen redenen bij willen dragen aan kunst en cultuur. Sommige fondsen richten zich op een specifiek vakgebied, zoals het Nederlands Filmfonds, het Fonds Podiumkunsten of het Letterenfonds. Er zijn ook fondsen die de gehele sector bedienen, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds en het VSB Fonds. Ook zijn er lokale regelingen, specifiek voor bijvoorbeeld Arnhemse of Nijmeegse kunstenaars. Denk hierbij aan de gemeentes en provincie, maar ook onze eigen Stroomversneller en het Groeispurt fonds. Ook zijn er fondsen die bepaalde thema's willen steunen en projecten financieren die specifiek gericht zijn op bijvoorbeeld de multiculturele samenleving, gezondheid en zorg, of duurzaamheid. Kortom: voor ieder dekseltje lijkt er wel een potje te zijn.

Hoe vind je dan je weg in dit oerwoud aan regelingen? Hiervoor is het Fondsenboek ontwikkeld, waarin jaarlijks alle Nederlandse vermogensfondsen worden gepubliceerd. Een flinke pil, te vinden in bijvoorbeeld de bibliotheek, maar ook bij ons op kantoor. In de digitale versie kun je handig filteren op sector, thema of kunstvorm.

Ook Fondsenwervingonline biedt actuele informatie over subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten. Fondsenzoekmachine FindNFund heeft ook een grote database beschikbaar.

Verder hebben wij in deze kennisbank ook een artikel opgenomen met een overzicht van subsidies en fondsen, waarin we ook doorverwijzen naar ons halfjaarlijkse overzicht van aankomende subsidiedeadlines.

Hoe schrijf ik een goede aanvraag?

Als je eenmaal een fonds hebt gevonden dat bij jouw financieringsvraag past, volgt het echte werk: het schrijven van je aanvraag. In de kennisbank vind je meerdere artikelen die je hierbij kunnen helpen:

Voor het uitwerken van de verschillende onderdelen van je aanvraag vind je in onderstaande artikelen meer informatie:

Waar kan ik terecht voor hulp?

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, biedt de kennisbank van Cultuur Academy enorm veel informatie die je kan helpen bij het aanvragen van subsidies en fondsen.

Ons programma biedt doorlopend verschillende mogelijkheden om je verder te helpen:

  • Laat je adviseren in een individueel adviesgesprek;
  • Stel al je vragen aan een consulent van een specifieke subsidie of fonds tijdens een subsidiespreekuur.

Tot slot kan het verstandig zijn om de hulp in te schakelen van iemand die ervaring heeft met het werven van fondsen en hun weg weet in het subsidie- en fondsenland. Kijk bijvoorbeeld eens op onderstaande pagina:

Dus! Laat je niet afschrikken door de veelheid aan regelingen, de soms ingewikkelde voorwaarden en de angst om een goede aanvraag uit te tikken. Maak gebruik van alle hulp die wordt geboden en ga de uitdaging aan. Voor je het weet heb je je toewijzing binnen en kun je jouw project echt realiseren.

Waar moet je aan denken als je de subsidie hebt ontvangen?


Meer over hoe je als maker mensen kunt bewegen jouw kunst te steunen?

Luister de podcast 'De kunst van het geven' van voordekunst.