Foto van twee personen in een rolstoel bij de bar
thema

Toegankelijkheid

Evenementen zouden door iedereen bezocht moeten kunnen worden, dus ook voor bezoekers met een beperking. Maar hoe zorg je er als organisator voor dat je evenement of festival toegankelijk wordt? Hoe haal je drempels en hindernissen weg voor bezoekers met een beperking, en zorg je dat ze je evenement ook goed kunnen beleven? Op deze themapagina vinden evenementorganisatoren informatie over hoe ze hun evenement toegankelijk kunnen maken.

Diversiteit & Inclusie

Cultuur toegankelijk voor iedereen

We willen graag dat cultuur voor iedereen bereikbaar en toegankelijk is. Helaas zijn er verschillende factoren die drempels op kunnen werpen. Denk aan een terrein dat niet begaanbaar is voor rolstoelen, een gebrek aan toegankelijke bewegwijzering, of een website zonder voorleesfunctie. Hiermee kan een deel van het publiek, maar natuurlijk ook van makers en artiesten, onbedoeld worden uitgesloten.

Een evenement is toegankelijk wanneer mensen met en zonder beperking dezelfde keuzes kunnen maken over het (al dan niet) bezoeken van een evenement. Toegankelijkheid gaat dus verder dan ergens kunnen komen want het gaat ook om het kunnen beleven van het evenement.

Voor wie is deze pagina bedoeld?

Als organisator kan het toegankelijk maken van een evenement een uitdagende taak zijn. Met welke type beperkingen moet je allemaal rekening houden? En waar moet je dan aan denken? Om organisatoren te helpen bij het toegankelijker maken van hun evenementen bieden wij op deze pagina’s allerlei tips.

Belangrijkste hulpmiddel daarbij is de checklist, die ontwikkeld is in samenwerking met culturele ondernemers en Apcg, Arnhems platform voor chronisch zieken en gehandicapten. Dit is een lijst met vragen die organisatoren kunnen helpen om te bepalen hoe ver ze al zijn met het toegankelijk maken van hun evenement, en waar de verbeterpunten liggen.

Hoe navigeer je door deze pagina?

De pagina’s in deze kennisbank en de checklist zijn ingedeeld in vijf thema’s:

Het beste vertrekpunt is de checklist met vragen. Kom je een vraag tegen waar je meer informatie over nodig hebt? Op de pagina van het bijbehorende thema vind je achtergrondinformatie om meer over het onderwerp te weten te komen.