Evenementen schouwen: een kijkje achter de schermen met Apcg
Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) bezoekt evenementen zoals festivals en tentoonstellingen om toegankelijkheid en inclusie te beoordelen. Hun ervaringsdeskundigen en projectmedewerkers bieden praktische adviezen die organisatoren helpen om evenementen gastvrijer te maken voor iedereen. Ontdek hoe APCG in samenwerking met Cultuur Academy drie unieke evenementen beoordeelt en helpt verbeteren.
Steeds vaker vraagt men het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) om evenementen te schouwen. Hun ervaringsdeskundigen en projectmedewerkers beoordelen evenementen op toegankelijkheid en inclusie, wat organisatoren helpt hun evenement gastvrijer te maken voor bezoekers, medewerkers en artiesten. Dit voorjaar ging Cultuur Academy mee om te zien hoe dit in de praktijk werkt bij drie totaal verschillende evenementen.
De schouw must go on
Tijdens een schouw wordt gekeken of alles in orde is. Vergunningverleners controleren veiligheid en naleving van afspraken, terwijl het Apcg zich richt op toegankelijkheid en inclusie. De schouw vindt meestal plaats voordat het publiek binnenkomt, zodat adviezen of verplichtingen nog op tijd kunnen worden opgevolgd. De organisator of productieleider leidt de controleurs rond, geeft toelichting waar nodig en kan direct medewerkers aansturen of verbeteringen later doorvoeren.
Schouwen van evenementen
Bij het organiseren van een evenement krijg je vaak te maken met een schouw op locatie. Tijdens een schouw beoordeelt een externe partij of je evenement voldoet aan de gestelde voorwaarden en afspraken. Wat kun je verwachten en hoe bereid je je hierop voor?
Schouwen door Apcg
Het schouwteam van het Apcg bestaat uit ervaringsdeskundigen en projectmedewerkers met expertise in toegankelijkheid en inclusie. Tijdens de rondgang worden vragen gesteld, observaties gedaan en veel praktische zaken uitgeprobeerd. De adviezen die hieruit voortkomen kunnen vaak meteen worden opgepakt. Na afloop ontvangt de organisatie een rapport met aanbevelingen voor toekomstige edities en andere evenementen.
Ieder evenement is anders
Het Apcg en Cultuur Academy bezochten drie totaal verschillende evenementen:
- Hoogte80 Festival: een cultureel festival op een heuvel met diverse podia en activiteiten verspreid over een groot gebied.
- State of Fashion: een maandlange tentoonstelling en activiteitenreeks rondom mode, gehouden in een historische bioscoop met beperkte toegankelijkheid.
- ASM Festival: een muziekfestival op een zanderig terrein buiten het stadscentrum, gericht op een breed publiek.
Hoewel de locaties en thema’s verschillen, zoeken alle organisatoren actief naar manieren om inclusiever te zijn. Hoogte80 Festival legde paden aan om de bereikbaarheid van verschillende deellocaties te verbeteren. Bij State of Fashion werden ramps toegevoegd om bezoekers met mobiliteitsbeperkingen toegang te geven tot alle programmaonderdelen. ASM Festival bouwde een groot rolstoeldek voor een onbelemmerd uitzicht op het podium.
Vormen van toegankelijkheid
Toegankelijkheid is maatwerk. Veiligheid heeft prioriteit, zoals brede en obstakelvrije nooduitgangen. Daarnaast gaat fysieke toegankelijkheid verder:
- Rijdplaten bij ingangen.
- Ramps en verhoogde rolstoeldekken.
- Verlaagde bars en gebruik van aanwijskaarten.
Ook inzet van tolken, ringleiding en signdancers maakt een evenement inclusiever. Naast programmaonderdelen spelen zaken als bestellingen bij de bar en begeleidende signing een grote rol. Duidelijke taal, herkenbare icoontjes en voldoende begeleiding zorgen voor een gastvrije ervaring.
Artiesten en medewerkers
Inclusiviteit geldt ook backstage: toegankelijke kleedkamers, toiletten en crewfaciliteiten maken deelname voor iedereen mogelijk. Dit draagt bij aan een divers programma waarin bezoekers zich kunnen herkennen.
Aandacht voor het onderwerp
Organisatoren begrijpen dat toegankelijkheid voor iedereen voordelen heeft. Er zijn nog uitdagingen, zoals gebrek aan beleid, tijd, geld of kennis. Toch blijkt tijdens een schouw dat veel oplossingen eenvoudig en praktisch zijn. Belangrijk is dat toegankelijkheid en inclusie breed gedragen worden binnen de organisatie en niet afhankelijk zijn van een enkele persoon. Het begint met aandacht en intentie.
Meer informatie
Meer weten over het schouwen van evenementen? Neem contact op met het Apcg. Zij bieden uitgebreide kennis over toegankelijkheid, diversiteit en inclusie. Bezoek ook de kennisbank op de website van Cultuur Academy voor meer artikelen over deze thema’s en over het organiseren van evenementen.
Terugblik: Symposium Toegankelijke Evenementen - zó zetten we de volgende stap!
Op maandag 25 november organiseerden Cultuur Academy, het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) en de gemeente Arnhem de bijeenkomst ‘Toegankelijke Evenementen, hoe zetten we de volgende stap?’ Thema’s als toegankelijkheid, duurzaamheid en prikkelarm cultuuraanbod stonden centraal. Schrijver Thijs Bisschops was erbij en legde de dag vast in een verslag.
Visuele toegankelijkheid
Om ervoor te zorgen dat bezoekers die een visuele beperking hebben en dus blind of slechtziend zijn ook deel kunnen nemen aan een evenement zijn er verschillende voorzieningen die je kunt treffen. Denk hierbij aan zaken als het inzetten van blindentolken of looproutes die voelbaar zijn. Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat deze doelgroep je evenement kan bezoeken.
Fysieke toegankelijkheid
Als mensen je gebouw of terrein niet kunnen betreden dan houdt het al snel op. Soms zijn de benodigde faciliteiten al aanwezig en in sommige gevallen zal je zelf voorzieningen moeten treffen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als een hellingbaan of een toegankelijk toilet. Maar ook aan de routing over het terrein en of de vluchtroutes geschikt zijn voor bezoekers met een beperking. Vergeet niet over de genomen maatregelen te communiceren met je bezoekers en medewerkers.