Persoon dansend op een festival
Unsplash
thema

Duurzaamheid festivals & evenementen

Duurzaamheid

Verduurzaming van activiteiten in de culturele sector staat meer en meer op de agenda's van de instellingen en organisaties. Met het verbod op (gratis) wegwerpbekers en -bakjes, ingegaan op 1 juli 2023, moet de evenementensector nieuwe wegen inslaan. Op deze themapagina lees je alles over de regelgeving in Arnhem en Nijmegen en kan je je laten inspireren door organisaties die al een stap voor zijn. Mis je nog bepaalde informatie op deze pagina? Laat dit weten zodat we deze pagina up to date en informatief kunnen houden.

Verbod op wegwerpplastic

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm om milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen.

Vanaf 1 juli 2023 geldt er een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Dit betekent dat er een bedrag betaald moet worden bovenop de verkoopprijs. Het is ook mogelijk een herbruikbaar alternatief aan te bieden.

De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen.

Meer weten over de regelgeving wegwerpbekers en -bakjes?

Download factsheet

Op weg naar zero-emissie evenementen in Arnhem

Arnhem wordt vaak genoemd als de energiehoofdstad, en dat is niet zonder reden. De regio beschikt over een robuust energienetwerk en is tevens een broedplaats voor talloze nieuwe energie-innovaties die worden ontwikkeld, getest en op de markt gebracht. Om deze titel waar te maken, is een proactief beleid van de gemeente vereist. In samenwerking met Connectr zet gemeente Arnhem een belangrijke stap in het verduurzamen van tijdelijke activiteiten in het centrum, zoals evenementen en bouwplaatsen. Deze activiteiten vragen om een lokaal energiesysteem dat bestaat uit diverse componenten, waaronder opslagtechnologie en slimme aansturing.

De eerste stap heeft een specifieke focus op evenementen. Om zero-emissie evenementen te realiseren, is het essentieel om een beter inzicht te krijgen in de energiebehoeften van dergelijke evenementen. Zodra dit begrip is vergroot, kan er worden samengewerkt met lokale innovators om te zien hoe hun technologieën een oplossing kunnen bieden voor deze festivals. Momenteel wordt de eerste stap gezet door het uitvoeren van een energiemeting bij het festival Free Your Mind. Door de verkregen gegevens te combineren met een analyse van de stroomplannen voor festivals zoals Bridge to Liberation en ASM Festival, kunnen de volgende stappen gedefinieerd worden.

Bron: "Op weg naar zero-emissie evenementen in Arnhem" - connectr.nu

Nijmegen stimuleert evenementen om te verduurzamen

Hoewel Nijmegen al bekend staat als groene stad, is de noodzaak en de urgentie om te verduurzamen en het maatschappelijk besef de afgelopen jaren flink versterkt. Evenementen zijn onderdeel van deze transitie en zijn bij uitstek een plek om te innoveren en te experimenteren.

Veel bezoekers komen in een tijdelijke setting in aanraking met innovatie en ander gedrag om grondstofverlies te beperken en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving.

Het doel is helder: evenementen moeten zo duurzaam mogelijk worden, met een zo klein mogelijke milieuvoetafdruk. Als we dat doel willen bereiken, moeten we bereid zijn hierin te investeren.

Wanneer we willen dat Nijmeegse evenementen verduurzamen, dan moeten we hierin gezamenlijk optrekken. De organisatoren kunnen het niet zonder de overheden en de overheid heeft de inzet van organisatoren nodig. Experimenten horen daar ook bij. Mooie voorbeelden van projecten zijn het convenant duurzame evenementen (2018), het circulaire bekerproject van de Vierdaagse (2022), de circulaire toiletten (2022), de ambitie van MOJO om in 2030 emissievrij te zijn (2023) en de samenwerking van recyclebare bekers tussen de evenementen van Doornroosje, Studio Linksvoor, Vasim Events en Music Meeting.

Voorbeelden uit de regio

In oktober 2022 waren 3 festivals uit de regio genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2022: Drift Festival (Nijmegen), Het Nest Festival (Nijmegen) en Hoogte80 Festival (Arnhem). De prijs draaide om het thema duurzaamheid binnen festivals. De uiteindelijke winnaar was Drift Festival.

Lees hier het artikel over de genomineerden.

Sinds 2022 heeft het grootste evenementen van Nederland – de Vierdaagsefeesten – een circulair bekersysteem. Elke beker die de bezoeker terugbrengt naar de bar wordt gescheiden ingezameld, waarmee weer nieuwe bekers worden gemaakt voor het volgende jaar. Bij de eerste beker betaalt de bezoeker een 50 cent extra, waarmee het systeem bekostigd wordt. De Vierdaagsefeesten doen nog veel meer op het gebied van duurzaamheid. Lees hier meer over.

Interessante websites om inspiratie op te doen

Voorbeeld evenementen landelijk

In juni 2023 publiceerde de Raad voor Cultuur het adviesrapport 'Cultuur Natuurlijk'. Duurzaamheid en cultuur kunnen elkaar versterken, maar er is wel een stevige impuls nodig om de verduurzaming van de cultuursector te versnellen. Het advies is zowel gericht aan de cultuursector, als aan gemeenten, provincies, de rijkscultuur-fondsen en de meest betrokken departementen. De raad pleit voor meer samenwerking op dit dossier.

Lees het volledige advies hier.

Meer informatie?

manon.cornelissen@arnhem.nl, Bestuursadviseur evenementen, gemeente Arnhem
p.coenen@nijmegen.nl, Adviseur Evenementen, Gemeente Nijmegen